Alibaba nebrání prodeji padělaných výrobků, tvrdí čínský úřad

Alibaba

Alibaba Zdroj: CTK/AP

Na webových stránkách portálu Alibaba se prodávají padělky a zboží nízké kvality, upozornil Čínský úřad pro průmysl a obchod (SAIC). Obří internetový obchod si hodlá na zprávu stěžovat.

Podle SAIC prodejci na portálu Alibaba nabízí velké množství výrobků porušujících ochranné známky, zboží podřadné kvality i produktů, které jsou zakázané nebo ohrožují bezpečnost obyvatel. „Alibaba dlouhou dobu nevěnuje dostatečnou pozornost nezákonným obchodním aktivitám na svých platformách,“ uvedl úřad.

Agentura AP a některá další média upozornily, že úřad SAIC zprávu vypracoval již loni v červenci, její zveřejnění však odložil, aby nenarušil zářijový vstup podniku na newyorskou akciovou burzu. Ten představoval největší primární emisí akcií (IPO) ve světové historii.

Alibaba zprávu SAIC označila za chybnou a dodala, že připravuje oficiální stížnost. Upozornila také, že zmíněný úřad o odklad zveřejnění zprávy nikdy nežádala.

Vánoční tržby rostly

Největší čínský internetový prodejce zároveň oznámil, že v klíčovém čtvrtém čtvrtletí, které zahrnuje předvánoční sezonu, zvýšil tržby o 40 procent na 26,18 miliardy jüanů (přes 100 miliard korun). Čistý zisk ale kvůli vyšším jednorázovým nákladům o 28 procent klesl a dostal se na 5,84 miliardy jüanů (23 miliard Kč).

Akcie Alibaby

Alibaba v rámci primární emise v New Yorku získala prodejem akcií 25 miliard dolarů (614 miliard korun). Překonala tak rekord z roku 2010, kdy čínská finanční společnost Agricultural Bank of China získala v rámci IPO zhruba 22 miliard dolarů.

Čínský podnikatel Jack Ma, který Alibabu před 15 lety založil ve své garsonce, chce výnos z prodeje akcií využít k expanzi ve Spojených státech a v Evropě.