Amatéři na výsledky zatím čekají

Jiří Vencovský sledoval americký fotbal nejprve v televizi, dnes hraje za Liberec závodně.

Do povědomí lidí se americký fotbal dostává v Liberci hodně pomalu. Netradiční sport má ve městě malou podporu a všichni hráči se mu věnují amatérsky ve svém volném čase. „To nic nemění na jejich nasazení a odhodlání,“ říká Vencovský.

Jak dlouho hrajete americký fotbal?

Hodně krátce. Před rokem jsem se dozvěděl, že v Liberci existuje klub Titans a zrovna v něm dělají nábor nových hráčů.

Předtím jste sportoval?

S pravidelností jsem žádný sport nedělal, takže tohle pro mě byla novinka.

Proč jste se rozhodl pro sport, který je v Česku netradiční?

Lákala mě právě ta netradičnost. Dříve jsem viděl pár zápasů z americké NFL v televizi a líbilo se mi to. Kromě internetu a televize jsem americký fotbal nikdy neviděl. Přišel jsem si vlastně vyzkoušet, jaké to je.

Liberecký tým Titans byl založen teprve před třemi roky. Co se za tu dobu podařilo vybudovat?

Co se týče sportovních výsledků, zatím toho moc není. Pořád jsme ve srovnání s ostatními týmy nováčci. Pyšnit se ale můžeme docela solidní hráčskou základnou. Začínalo se v pár lidech a teď nás je kolem pětatřiceti.

To ale není moc. Abyste sestavili tým, měli byste se k zápasům téměř všichni sejít.

Minulou sezonu jsme hráli „sedmičkovou“ ligu, to je forma amerického fotbalu pro týmy, které nemají dost hráčů na velký jedenáctkový fotbal. Na nadcházející sezonu jsme ale přihlášeni do klasického fotbalu s jedenácti hráči. Budeme hrát v divizi C.

Je těžké shánět nové hráče?

Prozatím to u nás funguje tak, že kamarád pozve kamaráda. Jinak nám hodně pomáhají naše vlastní internetové stránky titansliberec.cz, přes které se nám daří získávat nové lidi. Ti se často přijdou podívat na trénink nebo na námi pořádané nábory, a buď se jim to zalíbí, nebo ne.

Jaké jsou výkonnostní rozdíly mezi jednotlivými týmy?

Obrovské. Pražské týmy mají daleko více zkušených hráčů a velmi silné základny. Náš věkový průměr je kolem jednadvaceti let. Zase na druhou stranu si hráče můžeme vychovávat. Nemusíme se bát, že si přinesou nějaké nešvary z jiných týmů či sportů.

Co by bylo úspěchem pro liberecké Titans?

Určitě hrát vyrovnané zápasy se zbytkem ligových týmů. Také další rozšiřování hráčské základny.

Jste ryze amatérský tým, čemu se hráči věnují?

Polovina týmu jsou studenti a zbytek tak různě pracuje.

Jak vypadá ideální hráč amerického fotbalu?

Takový není. Právě v tomto sportu se najde uplatnění pro každou muskulaturu. Není to jen hra nabouchaných chlapů.

Kolik lidí chodí na vaše zápasy?

Doma tak kolem sto padesáti. To je vcelku slušná návštěvnost. Při posledním dobročinném utkání proti Znojmu Knights přišel dvojnásobný počet. Byl to pro nás úspěch, jelikož se hrálo v České Lípě, ve které nemáme působiště.

Jaká je podpora amerického fotbalu v Liberci?

Skoro žádná. Reklamu našemu týmu se snaží dělat každý sám pomocí internetových stránek. Největší podporu mají týmy v Praze, kde americký fotbal v Česku začínal.

Je těžké sehnat sponzory?

Ano. Jelikož jsme nový tým a nemáme moc sportovních výsledků, tak zatím sponzory nemáme. Všechny začátky jsou těžké. Kdybychom někoho sehnali, snad bychom dostali americký fotbal v Liberci na vyšší úroveň.