Amazon se překvapivě vrátil k zisku, tržní hodnotou překonal Wal-Mart

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Sedlak

Kanceláře Amazonu v pražských Dejvicích
Kanceláře Amazonu v pražských Dejvicích
Kanceláře Amazonu v pražských Dejvicích
Kanceláře Amazonu v pražských Dejvicích
Kanceláře Amazonu v pražských Dejvicích
18
Fotogalerie
Největší světový internetový obchod Amazon se ve druhém čtvrtletí překvapivě vrátil do zisku. Firma v období od dubna do června vydělala 92 milionů dolarů (2,3 miliardy korun) po ztrátě 126 milionů dolarů před rokem. Akcie podniku po zveřejnění výsledků posílily o 17 procent. Amazon tak v tržní hodnotě předstihl největší světový maloobchodní řetězec Wal-Mart Stores.

Čtvrtletní zisk na akcii dosáhl 19 centů, zatímco analytici v anketě agentury Reuters počítali se ztrátou 14 centů. Tržby Amazonu, který minulý týden oslavil dvacáté výročí svého vzniku, stouply meziročně téměř o 20 procent na 23,2 miliardy dolarů. Firma předpověděla, že ve třetím čtvrtletí tržby dosáhnou 23,3 miliardy až 25,5 miliardy dolarů.

Amazon se v rámci dlouhodobé strategie snaží investovat vydělané peníze do rozvoje svých aktivit, takže často vykazuje ztráty či jen nízké zisky. Finanční ředitel Brian Olsavsky uvedl, že firma se bude nadále snažit držet náklady pod kontrolou, ale současně hodlá investovat do „věcí, které považujeme za velké a důležité“.

Cena akcií Amazonu se po skončení oficiální části obchodování vyšplhala nad 566 dolarů. Tržní hodnota Amazonu tak dosáhla zhruba 265 miliard dolarů, zatímco tržní hodnota Wall-Martu se pohybuje kolem 233,5 miliardy dolarů. Wal-Mart nicméně zůstává největším světovým maloobchodníkem z hlediska objemu tržeb.

Amazon buduje distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Další distribuční centrum mělo vzniknout v Brně, po průtazích města ohledně změny územního plánu se ale developer nakonec rozhodl od záměru odstoupit.