Amazon zvýšil čistý zisk o 219 procent, investory přesto jeho finanční výsledky zklamaly

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu.

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu. Zdroj: CTK

Nová skladovací věž Amazonu
Nová skladovací věž Amazonu
Obchod Amazon v Dobrovízi otevřel novou skladovací věž
Obchod Amazon v Dobrovízi otevřel novou skladovací věž
Obchod Amazon v Dobrovízi otevřel novou skladovací věž
36
Fotogalerie

 Americká společnost Amazon hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 252 milionů dolarů (6,2 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 219 procent. Čisté tržby se zvýšily o 29 procent na 32,71 miliardy dolarů (811 miliard korun). Analytici čekali víc, akcie firmy tak v reakci na výsledky prudce klesly. Firma poskytla i slabší výhled na čtvrté čtvrtletí. Amazon je největším on-line maloobchodním prodejcem na světě, loni v září spustil v Dobrovízi u Prahy provoz svého prvního distribučního centra v České republice.

Zisk na akcii ve čtvrtletí dosáhl 52 centů a zvýšil se ze 17 centů před rokem. Zaostal tak za odhady analytiků, kteří jej v anketě agentury Thomson Reuters v průměru odhadovali na 78 centů. Za slabším ziskem jsou hlavně vyšší náklady. K růstu tržeb naopak přispěl prudký nárůst výnosů z propagační akce Prime Day, nákupy pomůcek před začátkem školního roku a rovněž výkonnost divize cloudových služeb. Ta patří ve své branži k lídrům trhu.

U tržeb firma splnila odhady analytiků, kteří je odhadovali na 32,69 miliardy dolarů. Výhled je ale méně příznivý - na čtvrté čtvrtletí Amazon počítá s čistými tržbami v pásmu 42 miliard až 45,5 miliardy dolarů, zatímco trh počítal v průměru s částkou 44,58 miliardy dolarů. Čtvrté čtvrtletí je pro firmy jako je Amazon klíčové, protože zahrnuje předvánoční sezonu, kdy tyto podniky mají zdaleka nejvíce zakázek.

Akcie Amazonu v reakci na výsledky hospodaření oslabily o více než šest procent a dostaly se pod 770 dolarů. Vrátily se tak na hodnoty, kde byly v srpnu. Na historickém maximu byly začátkem října, kdy se přechodně dostaly nad 847 dolarů. Až do dnešního propadu vykazovaly od začátku roku vzestup o více než 21 procent.

Z hlediska čistého zisku má Amazon za sebou šest čtvrtletí v řadě, kdy hospodařil se ziskem. Firma byla dlouho pověstná tím, že výrazně investuje a není schopna vytvořit zisk. Změnu přinesly až cloudové služby, v jejichž rámci Amazon prodává prostor pro vzdálené ukládání dat. Meteorický nárůst tržeb v této oblasti jen podtrhuje, jak se podniky v celém světě obracejí na firmy jako je Amazon či Microsoft a svěřují jim správu svých dat. Kdysi nepostradatelný software i hardware tak rychle ztrácejí na důležitosti.

Amazon začátkem tohoto měsíce oznámil, že ve Spojených státech přijme na předvánoční období více než 120 tisíc sezonních zaměstnanců, což je o 20 procent více než loni. Potvrzuje tak námitky části svých kritiků, podle kterých Amazon představuje čím dál větší hrozbu pro tradiční kamenné obchody.

Amazon Chart

Celkové provozní výdaje se ve třetím čtvrtletí zvýšily o 31,5 procenta na 10,94 miliardy dolarů. Hlavním důvodem jsou investice do cloudových služeb Amazon Web Services a rozšiřování programu Prime do dalších zemí. Firma také pokračuje v budování infrastruktury, která zahrnuje jak skladové prostory, tak doručování objednaného zboží. Kromě toho firma také rozšiřuje nabídku videoslužeb.

Tržby divize Amazon Web Services vzrostly o 55 procent na 3,23 miliardy dolarů (80,1 miliardy korun). Překonaly tak průměrný odhad analytiků, který v anketě společnosti FactSet StreetAccount činil 3,19 miliardy dolarů. Celkové čisté tržby v Severní Americe se zvýšily o 25,8 procenta na 18,87 miliardy dolarů. Severní Amerika je pro Amazon klíčovým trhem.

Amazon v červenci oznámil, že zákazníci v rámci druhé propagační akce Prime Day celosvětově zadali o 60 procent zakázek více, a to navzdory technickým potížím, které akci provázely. Přesné údaje o prodeji ale firma v té době neposkytla.