Amazon hodlá na vánoční sezonu najmout desítky tisíc brigádníků

Interiér obřího distribučního skladu společnosti Amazon

Interiér obřího distribučního skladu společnosti Amazon Zdroj: CTK/AP

Ilustrační foto skladu Amazonu
Nová skladovací věž Amazonu
Nová skladovací věž Amazonu
Balící linka Amazonu
Dron Amazonu
7
Fotogalerie

Americký internetový obchod Amazon hodlá pro letošní předvánoční špičku najmout 120 tisíc sezonních pracovníků do svých distribučních a zákaznických center v USA, tedy o pětinu víc než loni. Do poboček v České republice hodlá přijmout až čtyři tisíce brigádníků.

Důvodem je uspokojení zvýšení poptávky rostoucího počtu zákazníků, které se očekává o vánocích. Americký Národní svaz maloobchodu (NRF) tento měsíc předpověděl, že vánoční maloobchodní tržby v USA se v letošním roce zvýší o 3,6 procenta. U internetového prodeje by měl růst podle NRF dosáhnout sedmi až deseti procent.

Loni společnost najala  pro stejné období zhruba 100 tisíc sezonních pracovníků. Více než 14 tisíc poté přešlo do stálého pracovního poměru. Dnes firma ohlásila, že letos to už má být přes 120 tisíc.

Amazon v roce 2013 otevřel centrum vráceného zboží v Dobrovízi u Prahy a loni v září tam spustil provoz svého prvního distribučního centra v České republice. V obou centrech pracuje dohromady zhruba 3300 lidí, Na letošní vánoční sezonu Amazon podle dřívějších informací přijme až 4000 brigádníků.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Firma podle agentury Reuters představuje čím dál větší hrozbu pro klasické maloobchodní prodejce.

Amazon využívá stále více Čechů i přes absenci lokální verze. Odhadovaný obrat českých zákazníků do zahraničí má v letošním roce dosáhnout 17, 5 miliardy Kč, podle portálu Expando.