Američan zabloudil na letiště, bezpečnostní systémy si ho nevšimly

Bezpečnostní služba newyorského Kennedyho letiště prošetřuje víkendový incident s jednatřicetiletým plavcem, zabloudil do letištního areálu. Nepozorován prošel všemi bezpečnostními zónami. Agenti letištní ochranky nyní zjišťují, jak mohl civilista obelstít bezpečnostní systém, který letiště stál 100 milionů dolarů. Muže zadrželi pracovníci letiště až v jednom z terminálů.

Kennedyho letiště leží v newyorské čtvrti Queens na pobřeží Long Islandu a patří k nejrušnějším v USA. Od centra Manhattanu je vzdáleno necelých 20 kilometrů. Po teroristických útocích na New York a Washington v roce 2001 se na letišti výrazně zpřísnila ostraha a za cenu velkých nákladů byla posílena bezpečnostní opatření.

Plavec Daniel Casillo ale nad nimi vyzrál a bezpečnostní experti si nyní lámou hlavu, jak se mu to mohlo podařit. Casillovi se na moři porouchal vodní skútr a muž se rozhodl na břeh doplavat. Ztratil ale orientaci a po několikakilometrové plavbě vystoupil z moře na letišti. Nyní ho čeká žaloba z neoprávněného proniknutí do chráněného prostoru.

Cestou plavec musel minout spoustu čidel citlivých na pohyb a nejmodernějších videokamer, které ovšem na jeho chůzi nijak nereagovaly. Správa Kennedyho letiště kontaktovala výrobce bezpečnostního zařízení s žádostí o vysvětlení.

Podle newyorských odborníků je bezpečnostní systém na Kennedyho letišti považován za špičkový a daleko přesahuje požadavky amerických norem. Než se vysvětlí jeho výpadek, budou prostor letiště hlídat policisté.