Americký sniper mířil přesně, ale netrefil

Americký sniper

Americký sniper Zdroj: warner bros.

V amerických kinech novinka Clinta Eastwooda vydělává víc než komiksové adaptace, celosvětově má na kontě skoro půl miliardy dolarů. Stojí za tím podstata filmu, který se stal fenoménem.

Půlka diváků se totiž rekrutuje z chronických militantů, u kterých záběry zastřelených arabských dětí vyvolávají rozkoš. Druhá polovina pak jde na „inspirational video“ o ostrém týpkovi, ze kterého se stal super táta a druhá matka Tereza, kterého navíc zabil ten, komu chtěl hrdina Amerického snipera pomoci. Ačkoli se o Americkém sniperovi neustále píše, jak to není patetický film, ve skutečnosti jde o patos vyrovnávající se Vojínu Ryanovi. Jen to je celé trochu sofistikovanější.

Inspirací snímku vedle příběhu Chrise Kylea byl zjevně oscarový hit Smrt čeká všude. Ten diváky pozval do mentality dnešních amerických vojáků, pro něž je válka drogou. To platí i pro Kylea, z nějž se stala jedna z nejúspěšnějších mašin na smrt, které na Blízkém východě operovaly. Celý snímek pak neustále osciluje mezi touto rovinou a sniperovým otcovstvím, kvůli němuž se nakonec i z vojáka stal obyčejný domácí typ.

Eastwood režíruje zdatně, navíc má v rukách mimořádný trumf v podobě výjimečného Bradleyho Coopera v hlavní roli. Přesto se výsledek rozpadá právě na dvě poloviny, z nichž každá funguje na jiné publikum, a společně se perou stejně jako vojákovo nitro. Možná větší odstup nebo nějaký záblesk psychologické hloubky by film dostal z vod podprůměru. Takto jen spoléhá na to, že Kyleův osud je dostatečně nosný. Komerční úspěch naznačuje, že mnoha lidem to stačí.

Americký sniper
(drama, USA, 133 minut)
Režie: Clint Eastwood
Hrají: Michael Fassbender, Carey Mulliganová
Hodnocení: 40 %