Americký sniper překonal všechny filmy natočené v roce 2014

Americký sniper

Americký sniper Zdroj: warner bros.

V severoamerických kinech novinka Clinta Eastwooda porazila komiksové ad aptace i předposlední díl fantasy ságy Hunger Games.

Snímek Americký sniper režiséra Clinta Eastwooda dosáhl dalšího prvenství. Jen na území Kanady a Spojených států amerických jeho tržby překonaly částku 337,2 milionu dolarů, čímž se podle serveru Boxofficemojo.com stal nejlépe vydělávajícím snímkem s datem premiéry 2014. Na druhé místo odsunul předposlední část ságy Hunger Games a na třetí velmi populární Strážce Galaxie.

„Hrdinský osud Chrise Kylea zasáhl ducha doby. Nezáleží na vašem politickém smýšlení, je to příběh, který se prostě dotkne každého,“ komentoval úspěch filmu pro magazín Variety viceprezident studia Warner Bros. zodpovědný za distribuci Jeff Goldstein. Americký sniper navíc uspěl navzdory tomu, že od Americké asociace filmového průmyslu dostal rating R, který většinou znamená nižší návštěvnost.

Novinka ostříleného veterána vydělává především na správně zvoleném námětu. Tematicky vychází z biografie slavného vojáka, jehož příběh a především tragická smrt oslovila mnoho Američanů. Soud s vrahem hrdiny snímku Chrise Kylea navíc vrcholil před několika týdny, tedy v době, kdy snímek byl právě v kinech.

Studio Warner Bros. také chytře využilo nových distribučních pravidel uvádění snímků toužících bojovat o Oscary. Ty musejí mít premiéru do konce roku, ale stačí, když budou k vidění jen v několika kinech v Los Angeles a New Yorku. Již v této limitované distribuci, která odstartovala 25. prosince, Eastwoodův snímek uspěl. Byl nasazen pouze ve čtyřech kinech, ale během prvního víkendu činil průměr tržeb každého z nich téměř 160 tisíc dolarů. V běžné distribuci přitom průměrné víkendové tržby jednoho kina dosahují částek v řádu jednotek tisíc dolarů. U superhitů to může být až třicet tisíc dolarů.

Do široké distribuce se Americký sniper dostal 16. ledna, tedy pouhý den po zveřejnění nominací na Oscara. Válečné drama dostalo šest nominací včetně prestižních kategorií, jako je film roku či nejlepší hlavní mužský herecký výkon. Nakonec snímek získal pouze jednu cenu americké filmové akademie za zvukové efekty.

Že jde především o domácí úspěch, potvrzují data Boxofficemojo.com za celý svět. Mimo Severní Ameriku snímek utržil jen necelou polovinu domácích tržeb, celkové tržby snímku tak dosáhly půl miliardy dolarů. Produkční rozpočet přitom nedosáhl ani šedesáti milionů dolarů. Do českých kin dorazil Americký sniper minulý čtvrtek. Podle Unie filmových distributorů na něj během premiérového víkendu přišlo solidních 20 tisíc diváků, kteří v pokladnách za vstupenky zaplatili 2,6 milionu korun.