Američtí nálezci španělského pokladu z něj asi neuvidí ani podíl

vrak Nuestra Seňora de las Mercedes – lodi s pokladem

vrak Nuestra Seňora de las Mercedes – lodi s pokladem Zdroj: eltitanic.net

Příprava španělského pokladu na transport
Příprava španělského pokladu na transport
Příprava španělského pokladu na transport
Příprava španělského pokladu na transport
Příprava španělského pokladu na transport
5
Fotogalerie
Pod dohledem španělského velvyslance v USA naložili v noci na dnešek pracovníci vojenského letiště v Tampě na Floridě do letadel 17 tun stříbrných mincí. Je to poklad z lodi Nuestra Seňora de las Mercedes, kterou v roce 1804 potopila britská válečná loď. Mince v hodnotě půl miliardy dolarů (9,3 miliardy korun) by ještě dnes měly zamířit do Španělska, přesný čas odletu ale úřady z bezpečnostních důvodů nezveřejnily.

Vrak lodi, která vezla 594 tisíc stříbrných mincí z Peru do Španělska, objevila v roce 2007 asi 160 kilometrů západně od Gibraltarské úžiny americká společnost Odyssey Marine Exploration. Firma, která pomocí dálkově řízených robotů pátrá po vracích a po předmětech v nich ukrytých, vyzvedla poklad z moře. Americký soud ale později rozhodl, že objevené mince patří Španělsku, které se nikdy nevzdalo práv na loď a na její náklad.

Odyssey Marine Exploration se u soudu nepodařilo prosadit svůj názor, že jí jako nálezci patří přinejmenším část pokladu. Navíc není ani pravděpodobné, že by firma získala zpět 2.6 milionu dolarů, které na vyzvednutí pokladu z moře vynaložila. Madrid totiž tvrdí, že bez jeho souhlasu se společnost o vylovení pokladu vůbec neměla pokoušet.

Španělské ministerstvo kultury uvádí, že mince je třeba považovat za národní dědictví a že jako takové by neměly opustit španělské území. Úřad plánuje vystavit mince v jednom nebo ve více muzeích. Ministerstvo zároveň odmítlo návrhy na to, aby poklad prodalo a peníze využilo ke splacení části státního dluhu.