Angličtina na rovinu: Co je určité?

Angličtina na rovinu

Angličtina na rovinu

Anglické členy (a, the aj.) by pro vás měly být snadné. Jediné, co opravdu potřebujete znát, je, co si představit pod základními kategoriemi „určitosti“ a „neurčitosti“ – a to je celé. Jenže ouha. To by bylo až příliš snadné! Vím jistě, že pro drtivou většinu z vás byly tyto pojmy ne víc než cosi mlhavého, v lepším případě, či naprosté mystérium v tom horším případě.

Právě na této základní, naprosto fundamentální úrovni se vám vaše učení členů před lety vymklo z ruky. Od té doby tápete v temnotách a narážíte do předmětů. Z minulosti si asi vybavujete, že se při vysvětlování volby členu patrně přetřásalo, co je „konkrétní“ a „specifické“. Je smutné, že jste byli uvedeni v omyl. Rychle smažte z hlavy všechno, co jste kdy kde slyšeli, a začneme od začátku.

Co tedy znamená být „určitý“ v souvislosti s anglickými členy? Znamená to, že členem rozvíjené podstatné jméno je jednoznačně identifikovatelné. Další otázka zní: Jednoznačně identifikovatelné pro koho? Povím vám historku.

Včera jsem potkal velmi podivného chlapíka s kouzelnickým kloboukem a pláštěm. V náručí měl kočku, která si spokojeně kousala myš. To vám tedy řeknu, ten výjev mě uhodil do očí svou nezvyklostí a bylo to pro mě hodně… inu… určité. Ale kdybych o tomto zvláštním chlapíkovi, jehož jsem potkal, chtěl vyprávět kamarádovi anglicky, začal bych slovy „I saw a man…“

Zamyslete se nad tím. Pro mě je ten muž nade vši pochybnost určitý. Tak proč „a man“? Protože tím signalizuji svému posluchači, že tento ojedinělý muž není znám jemu. Má další věta bude znít: „The man had a cat.“

V tento okamžik už můj posluchač ví, o jakého muže tu přesně a jedině kráčí: toho, o němž jsem se před chvilkou zmínil, ale nyní jsem užitím slov „a cat“ do příběhu doplnil novou informaci o neznámé kočce, čímž signalizuji, že posluchač má o kočičí existenci nulové povědomí.

A pokračuji: „The cat had a mouse“ – opět, teď už jednoznačně známá kočka, ovšem pro změnu mu doposud zůstávala skryta přítomnost myši. Bez ohledu na to, jak pozoruhodně konkrétní neboli určitý je onen podivný chlapík (nebo cokoli jiného, co chcete probírat) ve vašich představách, jestliže není stejně jednoznačně identifikovatelný v představách posluchače dřív, než otevřete ústa, zkrátka pro ně není vůbec jednoznačně identifikovatelný.

Samozřejmě v životě se všechno nedrží hesla „co je jednou psáno, to je dáno“. Je hned několik způsobů, jak je možné podstatné jméno identifikovat jednoznačně. Naštěstí pro vás je počet platných způsobů omezen. O tom si budeme povídat příště.

Ptejte se a diskutujte s autorem sloupku na crown@cninvest.cz