Anonymous: Informace ze snímače otisků v novém iPhonu putují k NSA

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Anonymous

Celosvětově působící hackerské hnutí Anonymous přišlo s odvážným tvrzením. Údaje z biometrického snímače integrovaného v iPhone 5S se prý neukládají pouze do paměti zařízení, ale mají k nim přístup i bezpečnostní složky USA. Anonymous to dokládají údajným spojením šéfa firmy AuthenTec s NSA.

Skupina na videu na YouTube popisuje propojení různých osob z firem, kteří údajně měli blízko k úřadu někdejšímu prezidentovi Georgu Bushovi. Na informace Anonymous na svém blogu poprvé upozornil novinář Jonny Evans.

Anonymous na videu zmiňují například šéfa firmy AuthenTec Roberta E. Gradyho, o kterém tvrdí, že byl ve spojení s firmou The Carlyle Group. A Carlyle Group je majoritní vlastníkem Booz Allen Hamilton, společnosti, která spolupracuje s NSA a CIA.

AuthenTec má zároveň velmi blízko k Applu. Výrobce chytrých zařízení totiž firmu zabývající se biometrickými senzory loni v srpnu koupil.

Na druhou stranu Apple tvrdí, že biometrické údaje se v novém iPhonu uchovávají v zašifrované formě v procesoru A7. Informace se přitom nezálohují na na serverech Appleu ani nikde jinde.