Anonymous vydali vlastní operační systém pro hackování

Už při spuštění uvidíte hned pětkrát masku Guye Fawkese.

Už při spuštění uvidíte hned pětkrát masku Guye Fawkese. Zdroj: Zive.cz

Hnutí Anonymous vydalo vlastní operační systém, který je plný nejrůznějších hackovacích nástrojů. Na oficiálních stránkách tohoto systému upozorňují, že byl vytvořen pouze pro vzdělávací účely. Místo vzdělávacích účelů však způsobil rozkol mezi Anonymous samotnými.

Anonymous OS je operační systém založený na linuxové distribuci Ubuntu 11.10 s grafickým prostředím MATE stylizovaným do běžného „Anonymous designu“ – maska Guye Fawkese je takřka všudypřítomná.

Nejdůležitější je však předinstalovaný software, mezi kterým naleznete jak hackovací software například pro prolamování hesel, tak i běžný software jako například instant messenger Pidgin.

Plocha Anonymous OS s ukázkou předinstalovaných programů.Plocha Anonymous OS s ukázkou předinstalovaných programů.|Zive.cz

Díky roztříštěnosti Anonymous se však téměř okamžitě objevily spekulace, že tato distribuce je podvrh, který nepochází z dílny Anonymous, a obsahuje škodlivý software. Je však diskutabilní, co vše se dá považovat za výsledek práce Anonymous a co již ne. Za Anonymous se totiž může prohlásit takřka každý.

Přečtěte si rozhovor s mluvčím iniciativy Anonymous:

Live distribuci Anonymous OS bylo možné stáhnout ze Sourceforge, nyní je však dostupná pouze na torrentech. Díky spekulacím o původu a obsahu systému byla možnost jeho stáhnutí ze strany Sourcefordge dočasně zablokována.

Sourcefordge na svém blogu uvedlo, že rozhodnutí je zatím dočasné, než se vyřeší problémy. Sourcefordge je v kontaktu s autorem a požaduje po něm, aby byl obsah distribuce transparentní. Nyní není jasné, co přesně je v této distribuci obsaženo, proto vznikají i spekulace o možném škodlivém softwaru. Přesto si však Anonymous OS stihlo ze stránek Sourcefordge stáhnout více než pětadvacet tisíc lidí.