Ant-Man si vyhraje víc než Avengers

Ant-Man

Ant-Man

Superhrdinové mají na příští dekádu o práci postaráno, jak ale ukázala druhá společná akce Avengers, už se začali dost opakovat. Alespoň tedy že jejich řady rozšiřují nové postavy a v případě Ant-Mana i nové způsoby boje.

Hrdina dostal přezdívku díky speciálnímu obleku, který ho dokáže zmenšit na velikost mravence, tento zvířecí druh k tomu umí také ovládat. Podle šíleně ambiciózního vědce jménem Cross se taková věcička hodí k vojenským účelům. Podle lidumila profesora Pyma, kdysi člena Shieldu, je lepší ji nechat doma v trezoru. Pym býval Ant-Manem v komiksech za časů studené války. Ve filmu ze současnosti se s oblekem učí zacházet (jeho komiksový nástupce) Scott Lang, talent na vykrádání čehokoli. Nicméně obdařený správnou morálkou.

Lang v podání Paula Rudda působí jako vcelku obyčejný inteligentní sympaťák, který se nebere moc vážně. Příjemné je na Ant-Manovi i to, že se na poměry marvelovských spektáklů drží při zemi, doslova i obrazně. Ne tedy že by se obešel bez výbuchů, ale pomáhá, že mravenčí superhrdina běhá uvnitř potrubí a nábytku a během závěrečné bitky se svým protivníkem neboří půlku New Yorku, ale dětský pokojík. Absurdita jeho schopností také tvůrcům dovolila větší hravost, díky níž patří Ant-Man k nejzábavnějším dobrodružstvím z marvelovské řady.

Je možné, že by to celé bylo ještě vtipnější, vynalézavější a stylové a bez těch otřepaných chvilek rodinného melodramatu a zdlouhavého závěru plného podobných akčních scén, kdyby akci opravdu režíroval Edgar Wright. Tvůrce parodií Soumrak mrtvých či komiksové adaptace Scotta Pilgrima začal Ant-Mana připravovat v době, kdy byl Robert Downey jr. ještě odepsaný herec, těsně před natáčením ale odešel. Zbyl po něm kus scénáře, který upravil i samotný Paul Rudd, režii dostal na starost Peyton Reed, řemeslník, který největší hravost ukázal v parodické poctě komediím s Doris Day Kašlu na lásku.

Výsledný film tak není víc než pěkný popcornový barevný oddech, zbytečně překlopený i do 3D, v němž řada jeho klidných scén působí rušivě. V českých kinech je navíc doplněný o průměrný dabing. Aspoň ale nepůsobí jako Avengers 17.

Ant-Man
(komiksový, USA, 117 minut)
Režie: Peyton Reed
Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lillyová, Michael Pena
Hodnocení: 70 %