Apple a Yahoo nešifrují kontakty uživatelů, prý tím nahrávají špiónům NSA

Apple přenáší informace z vašeho seznamu kontaktů v čistě textové podobě. Upozornil na to web Arstechnica.com s tím, že kontakty se tak mohou velmi snadno dostat do rukou například NSA nebo dalších tajných služeb.

Nešifrované informace lze údajně snadno zachytit i prostřednictvím veřejné Wi-Fi, jak upozornil web.

Zmiňovaná bezpečnostní agentura NSA dokáže během jediného dne získat až stovky tisíc emailů a kontaktů, jak cituje Lupa.cz zmíněný server.

V loňském roce oddělení zvláštních operacích NSA shromáždilo během jediného dne 444 tisíc emailových adresářů Yahoo, 105 tisíc adresářů Hotmailu, 82 tisíc z Facebooku a necelých 34 tisíc z Gmailu. Nízké číslo v případě Gmailu je pozoruhodné už jen kvůli faktu, že patří k nejrozšířenější e-mailové službě. Hlavním důvodem je údajně fakt, že Google standardně používá HTTPS k šifrování emailové komunikace, informuje web Arstechnica.com.

Apple není pochopitelně jedinou firmou, která komunikaci s uživatelem nešifruje. Podobně je na tom například Yahoo, které je v informacích předaných Snowdenem citováno jako zdroj rekordního počtu e-mailů a jejich prostřednictvím získaných informací.

Co to je NSA
The National Security Agency/Central Security Service (Národní bezpečnostní agentura/Centrální bezpečnostní služba, NSA/CSS) je vládní kryptologická organizace Spojených států amerických, spadající pod ministerstvo obrany, která oficiálně vznikla 4. listopadu 1952. Je odpovědná za sběr a analýzu zahraniční komunikace, koordinuje, řídí a provádí vysoce specializované činnosti, jejichž účelem je získávání zpráv zahraničních rozvědek. Současným ředitelem NSA je generál-poručík Keith B. Alexander, který ji vede od roku 2005. NSA má sídlo ve Fort Meade ve státu Maryland.
Aféra PRISM
Projekt PRISM zahrnuje analýzu dat poskytnutých firmami Facebook, Google, Microsoft, Yahoo a pěti dalšími americkými internetovými firmami. Informaci přinesly v červnu 2013 The Washington Post a The Guardian na základě tipu od Edwarda Snowdena, zaměstnance bezpečnostní agentury spolupracující s NSA. To způsobilo skandál.