Apple pracuje na vlastní dotykové palubní desce do aut

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Autorevue.cz

Stojíte v zácpě a chcete si pustit písničku? Ťuknete prstem na dotykovou palubní desku svého auta a vyberete si skladbu pomocí iTunes. Zabloudili jste v cizím městě? Žádný problém, stačí další dotyk a aplikace iMap vás dovede do cíle. Zní to jako sci-fi, ale americký Apple chce proměnit palubní desku vašeho auta v jednu velkou dotykovou obrazovku.

Na rozdíl od chytrého telefonu iPhone, tabletu iPad nebo náramkových hodinek iWatch zatím projekt palubní desky žádné oficiální jméno nemá. Vedení americké firmy ani jeho příchod neohlásilo. Vše ale nasvědčuje tomu, že na něm usilovně pracuje.

Když šéf společnosti Tim Cook v úterý prostřednictvím telekonference prezentoval čtvrtletní hospodářské výsledky, mimo jiné řekl, že je pro Apple zcela zásadní vytvořit nějaké zařízení do auta. „Mít něco v automobilu je velmi, velmi důležité,“ odpověděl Cook na dotaz jednoho z novinářů. „Je to něco, co lidé chtějí, a já myslím, že Apple to dokáže udělat unikátním způsobem a lépe než kdokoli jiný. Takže je to pro nás klíčové téma,“ dodal.

Další indicii, že pracuje na „chytré palubní desce“, Apple poskytl před měsícem, když představil novou aplikaci do aut. Ta má být součástí chystaného operačního systému iOS7 a má propojit služby iTunes, iMessage, mapy a aplikaci Siri pro použití v autě.

Projekce na čelní sklo auta

Apple však zároveň na začátku července naznačil, že se firma nespokojí jen s pouhým propojením iPhone s vaším vozem. V USA získal patent na dotykový displej do aut. Patentovaný systém řidiči umožňuje rukou ovládat dotykový displej, aniž by přitom musel odtrhnout oči od vozovky před sebou. Kamera zabudovaná uvnitř vozu totiž snímá pohyb jeho ruky na displeji a projektor přenáší obraz ruky na čelní sklo auta. Patent se rovněž zmiňuje o tom, že systém bude reagovat i na pohyb - snížit teplotu v autě má být možné pouhým otočením ruky.

Náčrt patentu pro dotykový displej pro automobily, který si nechala zapsat firma Apple. Číslice označují aktivní plochy.Náčrt patentu pro dotykový displej pro automobily, který si nechala zapsat firma Apple. Číslice označují aktivní plochy.Náčrt patentu pro dotykový displej pro automobily, který si nechala zapsat firma Apple. Číslice označují aktivní plochy.

Zápis patentu, který firma zveřejnila prostřednictvím webu Apple Insider, popisuje nové zařízení jako „revoluční formu palubní desky, která je stylově atraktivní, levnější, nastavitelná uživatelem, programovatelná jak dotykem, tak vizuálně, a která zvyšuje bezpečnost řízení vozu“.

Výrobci aut se logicky také snaží přicházet s vlastními návrhy palubních desek, Apple však už mnohokrát prokázal, že jeho síla je v designu a jednoduchosti. Kdy s novým zařízením Apple vyrukuje, jasné není. Možná ale už brzy. Koneckonců, jak v úterý řekl Cook, „tvrdě pracujeme na úžasných nových produktech, které představíme na podzim a během roku 2014.“