Apple představil nové iPhony, levnější model je v pěti barvách

Nový iPhone 5S

Nový iPhone 5S Zdroj: CTK/AP

Šéf Applu Tim Cook na začátku prezentace
Craig Federighi, viceprezident Software Engineering v Applu
Viceprezident Software Engineering Craig Federighi mluví o iOS7
Operační systém iOS 7 přijde 18. září
Phil Schiller, viceprezident produktového marketingu Applu
7
Fotogalerie
Společnost Apple představila nové chytré mobilní telefony iPhone, které nahradí dosavadní model iPhone 5. Jedním z nich je levnější model s názvem iPhone 5C.

Zařízení má plastový kryt dostupný v pěti barvách - zelené, modré, žluté, růžové a bílé. Druhý model iPhone 5S má dokonalejší čip a nově snímač některých biometrických údajů, který má zlepšit bezpečnost operací na telefonu. Apple s novými přístroji přichází v době, kdy se potýká s klesajícím podílem na trhu a čelí kritice kvůli nedostatečným inovacím.

„Barevný“ iPhone 5C má displej s úhlopříčkou čtyři palce (zhruba deset centimetrů) a fotoaparát s rozlišením osm megapixelů. Telefon 5C s pamětí 16 GB bude v USA stát se smlouvou na dva roky 99 dolarů (zhruba 1900 korun). Model iPhone 5C s pamětí 32 GB bude za stejných podmínek stát 199 dolarů (zhruba 3800 korun).

Společnost zároveň představila nástupce posledního modelu iPhone 5 s názvem iPhone 5S. Dostupný bude kromě zlaté a stříbrné také ve „vesmírně šedé“. Stejně jako levnější model má čtyřpalcový displej. Na rozdíl od něj však skýtá dokonalejší hardware, konkrétně nový čip A7. Zařízení je zároveň prvním chytrým telefonem s 64bitovým čipem, uvedl web cbsnews.com. Podle viceprezidenta společnosti Phila Schillera je procesor u iPhone 5S čtyřicetkrát rychlejší než původní iPhone.

Názorné video: Jaký je rozdíl mezi iPhonem 5 a iPhonem 5S

Další výrazná novinka se týká bezpečnosti. Jde o senzor snímající otisk prstů. Technologie, kterou Apple nazývá Touch ID, se nachází se v ústředním tlačítku „home“ ve spodní části telefonu a slouží k přístupu do telefonu a platbám přes telefon.

„Chybí mi staré dny, kdy dokumenty byly papírové a mohli jste je zamknout, abyste je ochránili,“ uvedl podle webu CNN viceprezident Applu Shiller. „Touch ID používá klíč, který máte s sebou, kamkoli jdete,“ uvedl také.

Podle některých analytiků by mohlo jít o začátek revoluce v platbách přes mobilní telefony. Investory ale novinky neohromily. Cena akcie Applu během představování nových modelu v sídle společnosti v Kalifornii klesla o více než tři dolary na 503,10 USD za akcii.

Apple v poslední době ztrácí podíl na trhu s tablety i chytrými telefony, kde čím dál více zaostává za přístroji s konkurenčním operačním systémem Android. V letošním druhém čtvrtletí se podíl Applu na trhu s chytrými telefony podle výzkumné firmy IDC snížil na 13,2 procenta z 16,6 procenta před rokem. Na trhu s tablety klesl podíl firmy ještě výrazněji, a to na 32 procent z 60 procent před rokem.

Apple už téměř rok nepředstavil žádnou novou verzi ani svých tabletů iPad a telefonů iPhone. Spekuluje se o nových chystaných „chytrých“ hodinkách iWatch. Ty ale firma zřejmě představí až v příštím roce.

Technická specifikace nového iPhonu 5S
Displej: 4,0“, rozlišení 1 136 × 640 pixelů, technologie Sharp IGZO
iOS 7
fotoaparát: 12 MPx
paměť: 32, 64 a 128 GB
NFC chip
čtečka otisků prstů
sítě: několik standardů LTE
procesor: Apple A7, frekvence 1,2 GHz, čtyři jádra, GPU SGX554MP4
operační paměť: 2 GB RAM