Apple uvažuje o investici do čipové divize Toshiby

Použité čipy Toshiba

Použité čipy Toshiba Zdroj: Reuters

Sídlo společnosti Toshiba
Sídlo společnosti Foxconn
Sídlo společnosti Broadcom
Apple
5
Fotogalerie

Americká společnost Apple zvažuje investici ve výši nejméně několika miliard dolarů do čipové divize, kterou nabízí k prodeji japonská Toshiba. Uvedla to japonská televizní stanice NHK s odvoláním na informovaný zdroj.

Apple by chtěl podle zdroje v čipové divizi Toshiby podíl více než 20 procent. Chce také přesvědčit Toshibu, aby si ponechala částečný podíl ve firmě, aby podnik zůstal pod americkou a japonskou kontrolou, a zmírnily se tak obavy japonské vlády. Apple rovněž zvažuje, že by se v nabídce mohl spojit s tchajwanskou firmou Foxconn, známou také jako Hon Hai Precision Industry, která je jeho dodavatelem.

Ve firmě Apple nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil. Firmy Foxconn a Toshiba se ke zprávě odmítly vyjádřit, napsala agentura Reuters. Toshiba chce prodejem své divize paměťových čipů získat peníze na pokrytí ztrát americké jaderné divize.

Případná investice Applu by byla první přímou investicí firmy do předního globálního výrobce čipů. Firma by si tak zajistila stabilní dodávky důležitých součástek. Největším výrobcem paměťových čipů je Samsung Electornics, který je také hlavním konkurentem Applu ve výrobě chytrých telefonů, dále pak Toshiba, SK Hynix a Micron Technology.

Podle dřívějších zpráv Toshiba již vybrala čtyři zájemce do druhého kola aukce její divize čipů. Nejvyšší nabídku v prvním kole předložil americký výrobce čipů Broadcom, a to 2,5 bilionu jenů (574 miliard korun). Dalšími zájemci jsou tchajwanský Foxconn, Western Digital a jihokorejský SK Hynix.

Firma Foxconn, největší smluvní výrobce elektroniky na světě, se však považuje za rizikovou z hlediska národní bezpečnosti kvůli svému spojení s Čínou. Foxconn vyrábí většinu přístrojů iPhone pro Apple.

Vlajková loď Applu iPhone se poprvé představil před deseti lety: