Apple v Kalifornii budou pohánět jen solární panely

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: U.S. Department of the Interior

Technologická firma Apple oznámila investici 850 milionů dolarů (zhruba 21 miliard korun) do nového solárního projektu. V Monterrey si nechá postavit elektrárnu, která měla dodávat energii celému kalifornskému provozu firmy - novému sídlu Apple Campus 2 v Silicon Valley, datovému centru v Newmarku i 52 kamenným obchodům.

„My v Applu víme, že dochází ke změně klimatu. Čas mluvení skončil, nyní je třeba jednat,“ prohlásil během tradičního rozhovoru na konferenci Goldman Sachs šéf Applu Tim Cook. Informovala o tom agentura Reuters.

Nová elektrárna se začne stavět v polovině roku 2015. Na ploše pěti kilometrů čtverečních vyroste pole solárních panelů o celkové kapacitě 130 megawattů. Celá stavba by měla být hotová do konce roku 2016.

Součástí dohody s firmou First Solar, která provoz postaví, je prý také podmínka, že Apple bude dostávat elektřinu za pevně stanovenou cenu po příštích 25 let.

„Apple je lídr, pokud je o demonstraci, jak velké společnosti mohou fungovat se stoprocentně čistou energií,“ komentoval oznámení Joe Kishkill z First Solar.

Datová centra pohání zelená energie

Apple tvrdí, že už dosáhl stoprocentního zásobování energiemi z obnovitelných zdrojů u řady datových center - například v Austinu, Elk Grove, Corku a v Mnichově i u centrály firmy v kalifornském Cupertinu. Celkově pro všechny své firemní objekty po celém světě využívá zelené energie ze 75 procent a tento podíl prý stále roste. Společnost hodlá dosáhnout 100 procent.

Tržní hodnota přes 700 miliard dolarů
Přední světová technologická společnost Apple se stala první americkou firmou, jejíž tržní hodnota stanovená na základě aktuálního kurzu firemních akcií překročila hranici 700 miliard dolarů (17,1 bilionu korun). Hodnota Applu je přitom téměř dvakrát vyšší než tržní kapitalizace druhé nejhodnotnější americké firmy, ropné společnosti Exxon Mobil.