Apple v tichosti vyvíjí elektromobil, chce konkurovat Tesle či GM

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Apple se nechal inspirovat u konkurenčního Googlu a v tichosti vyvíjí svůj vlastní elektromobil. Na projektu pracuje několik set zaměstnanců. Výsledkem má být velkoprostorový vůz, který se utká s elektrickými auty od Tesly či General Motors.

Na projektu nazvaném Titan už Apple pracuje zhruba rok, uvedly zdroje deníku Wall Street Journal. Apple se k informacím odmítl vyjádřit.

Zatím není jasné, zda se elektrické auto od Applu dostane až k zákazníkům, nebo poslouží jen jako platforma pro testování technologií. Pokročilé baterie či palubní elektronika totiž mohou najít využití i v dalších výrobcích Applu.

Apple by přitom podobný postup nevyužil poprvé. Firma i v minulosti vyvíjela nové technologie a potenciální produkty, které se nakonec do sériové výroby nikdy nedostaly, přičemž vývoj dospěl až do fáze stavby několika plně funkčních prototypů.

Apple přetahuje experty

Velikost vývojového týmu a zapojení lidí z vedení společnosti ale naznačují, že tentokrát to Apple myslí vážně, tvrdí zdroje amerického listu. Představitelé Applu již dokonce v Rakousku jednali s automobilovými výrobci včetně firmy Magna Steyr.

Apple také v poslední době najal několik lidí dříve pracujících pro evropské automobilky. Loni do Applu například přišel designér Marc Newson, který má za sebou kariéru v automobilce Ford či v leteckém průmyslu. Ve stejné době Apple najal Johanna Jungwirtha, šéfa vývoje automobilky Mercedes-Benz v Severní Americe.

Dokončený prototyp samořiditelného auta.Dokončený prototyp samořiditelného auta. | GoogleSelfDrivingCarProject via Google PlusKonkurencí pro vůz od Applu může být i samoříditelné auto, které vyvíjí Google

Celý projekt vede další bývalý muž Fordu – viceprezident Steve Zadesky, který v minulosti vedl týmy vyvíjející klíčové produkty Applu jako iPod a iPhone.

O automobilový průmysl se zajímají i další giganti ze Silicon Valley. Google řadu let vyvíjí auto, které se řídí samo. Loni firma oznámila, že chce navázat spolupráci s některou z automobilek a své vozidlo dostat do výroby během několika let.