Apple zvýšil náskok na čele žebříčku nejhodnotnějších firem světa

Sídlo společnosti Apple v Kalifornii

Sídlo společnosti Apple v Kalifornii Zdroj: Gflinch via Flicker (CC BY-ND 2.0)

Technologický gigant Apple v polovině roku obhájil své vedoucí postavení v žebříčku celosvětově nejhodnotnějších společností. Applu se dokonce podařilo výrazně zvýšit svůj náskok, burzovní hodnota společnosti totiž činila v pololetí 723 miliard amerických dolarů – o 75 miliard dolarů více než na konci minulého roku. Vyplývá to ze studie E&Y.

Apple růstem na burze dále zvýšil svůj náskok před internetovým gigantem Googlem následujícím na druhém místě žebříčku a softwarovým koncernem Microsoft (361, respektive 357 miliard amerických dolarů). Pro srovnání, aktuální burzovní hodnota výrobce iPhonu odpovídá ročnímu výkonu ekonomiky Portugalska, Finska a Řecka dohromady.

Osm z deseti společností s nejvyšší tržní kapitalizací dnes pochází ze Spojených států, dvě z Číny. Nejhodnotnější evropskou firmou je švýcarský farmaceutický koncern Novartis na jedenáctém místě. Nejhodnotnější německá společnost Bayer následuje teprve na 62. místě žebříčku.

appleapple | bloomberg

EY, která zkoumala tržní kapitalizaci 100, resp. 300 celosvětově nejhodnotnějších společností. Žádná česká společnost se v žebříčku neumístila.

„Evropa trpěla dlouho dozníváním finanční a hospodářské krize. Evropská ekonomika v minulých letech nejprve téměř nerostla. Postupně sice došlo k oživení, ale nyní jsou její ekonomické vyhlídky v důsledku řecké krize opět nejisté – zatímco v témže období dosahuje mnoho amerických firem rekordních zisků,“ odůvodnila slabé umístění evropských firem v žebříčku Magdalena Souček, vedoucí partnerka společnosti EY.

Projděte si celý žebříček

Top 300 Ranking 30 06 2015_PrilohaIII by E15online