Aréna zažila salto vzad. S divákem v sedle

Do Ostravy se sjela světová špička freestyle motokrosu z osmi různých zemí. Libor Podmol si přichystal pro diváky speciální trik.

Ještě lepší než v předchozích dvou ročnících. Ostravská ČEZ Aréna v sobotu 19. listopadu hostila mistrovství světa ve freestyle motokrosu už potřetí. Jeden z jezdců předvedl prvek, který pozvedl letošní ročník zase o stupeň výš.

Libor Podmol, rodák z Ostravy, se těšil na domácí publikum tak, že se rozhodl nacvičit speciální trik jen pro tuto příležitost. „Udělá tandemové salto vzad, při kterém vezme na motorku jednoho z návštěvníků a skočí s ním salto,“ popsal Rudolf Novák z pořádající agentury.

Nejen proto ale čekala na diváky v Ostravě atraktivní podívaná. „Aktuálně nejlepší jezdci světa se utkají mezi sebou v boji o světové body a titul mistra světa. To vše a ještě mnohem víc za doprovodu hudebních, světelných a pyrotechnických efektů,“ lákal Novák.

Seriál Night of the Jumps, tedy Noc skoků, je nejúspěšnějším evropským sériovým závodem ve stylu freestyle motokrosu. V posledních osmi letech navštívilo tyto závody více než dva miliony diváků. Jezdí se celkem v desíti zemích a od roku 2007 rovněž v České republice.

Jedenáctiletý skokan

„Těchto závodů se účastní celosvětová špička. Mezi světovou elitou se prosadil i český jezdec Libor Podmol, který se už třikrát stal vicemistrem světa a loni dokonce světovým šampionem,“ řekl Novák.

Podmol získal titul právě v Ostravě. Díky obrovské podpoře publika dohnal body, které ho dělily od prvního místa. O důležité body přišel předtím kvůli zranění. „Posléze mohl Podmol slavit při závodě v Brazílii titul světového šampiona,“ poznamenal Novák.

Ostrava má v seriálu mistrovství světa hned několik prvenství. Americký jezdec Scott Murray zde předvedl v české premiéře dvojité salto vzad, takzvaný double backflip. „Další novinkou bylo v loňském roce salto vpřed na kole MTB, tedy frontflip,“ upozornil Novák.

Velkou událostí loňského ročníku bylo rovněž představení Lucka Ackermanna, který přijel ukázat salto vzad. „Má pouhých jedenáct let. Jako absolutně nejmladší jezdec na světě umí tento Němec trik světové třídy,“ řekl Novák.

Do podobné kategorie patří také výkon afrického jezdce Alastaira Sayera, který v Ostravě stanovil absolutní světový rekord ve skoku do výšky. Díky ideálním podmínkám skočil i s motorkou jedenáct metrů. Překonal tak i výkony z extrémních závodů X-Games.

Závody doplnil pestrý doprovodný program jako skoky do výšky nebo Race and Style. Jde o disciplínu, která v sobě kombinuje superkros a freestyle motokros. „Závodí spolu dva jezdci, kteří absolvují trať na čas a k tomu se snaží o co nejstylovější pojetí v duchu freestyle motokrosu,“ vysvětlil Novák.

Show v kouli smrti

V neposlední řadě byla v Ostravě poprvé k vidění Koule smrti, která má průměr šest metrů. Do ní postupně najela trojice jezdců, kteří se míjeli v různých směrech při rychlosti okolo padesáti kilometrů v hodině.

Všichni fanoušci měli možnost osobně se setkat s jezdci při Pit Párty, která se uskutečnila před mistrovským závodem. Po skončení akce byli jezdci k dispozici fanouškům na přichystané autogramiádě. Následně se jezdci přesunuli do Stodolní ulice, kde byla připravena After party.