Arganový olej je marockým zlatem

Plody argánie trnité

Plody argánie trnité Zdroj: Profimedia.cz

Z plodů ostnatého arganového stromu už po staletí Maročanky lisují vzácný olej, který prospívá zdraví a dokáže zachovat mládí.

Ve vyprahlých oblastech centrálního Maroka najdete jedny z nejstarších stromů na světě – argánie trnité. „Kmeti z rostlinné říše“ se dokonale adaptovali na pouštní podmínky. Během svého dvousetletého života plodí ovoce dozrávající rok a měnící barvu z limetkově zelené na žlutou.

Po sběru berberské ženy plody usuší na slunci a za pár týdnů z nich vyjmou peckovicePo sběru berberské ženy plody usuší na slunci a za pár týdnů z nich vyjmou peckovice | Profimedia.cz

Po sběru (květen–srpen) berberské ženy plody usuší na slunci a za pár týdnů z nich vyjmou peckovice. Křehké skořápky, pěkně jednu po druhé, ručně rozbijí kamenem na zemi. Plody pak vloží do kamenného mlýnku. Rozmělněnou hmotu ženy prohnětou jako těsto a ponoří do vody. Arganový olej se oddělí a vyplave na povrch. Nakonec ženy po deseti hodinách práce pouhý litr oleje vyčistí a stočí do láhví.

Nájezdy hladových koz

Většina „tekutého zlata“ ovšem vzniká za pomoci mechanických lisů v místních zemědělských družstvech. Malé manufaktury pak produkují dva druhy oleje. Jeden směřuje ke gurmánům a druhý k příznivcům přírodní kosmetiky.

Nájezdy hladových koz na stromy argánie trnité nejsou ničím neobvyklýmNájezdy hladových koz na stromy argánie trnité nejsou ničím neobvyklým | Profimedia.cz

Vzácný rostlinný poklad se dnes ukrývá jen v Maroku, i když argánie dříve rostly po celé severní Africe. Avšak nájezdy hladových koz, kácení stromů na palivové dříví a složité rozmnožování způsobily, že se ocitly v ohrožení. Proto byl region vyhlášen biosférickou rezervací pod patronací UNESCO.

Černé mýdlo

Z arganového oleje a černých oliv se vaří už po tisíciletí černé mýdlo. Tato gelová pasta stojí za tajemstvím krásy marockých žen. V rituální koupeli hammám ji společně s hrubou rukavicí kessou používají jako očistný peeling. Na marockém trhu se proto rozhlédněte se po kelímcích s nápisem „savon noir“ a vyberte si třeba kombinaci s eukalyptem. Vzpomínky na Maroko vám tak zavoní každý týden…

Arganový olej je marockým zlatemArganový olej je marockým zlatem | Profimedia.cz

Arganový olej

  • Arganový olej s hojností vitaminu E, karotenů a nenasycených mastných kyselin nabízí luxusní přírodní péči o pleť. Kůže se zregeneruje, vyhladí se vrásky, zahojí jizvičky (třeba po akné) a bude mnohem pomaleji odolávat stárnutí. Vetřete pár kapek místo krému.
  • Pro lví hřívu: naneste jednu či dvě polévkové lžíce oleje ke kořínkům vlasů a vmasírujte do pokožky. Překryjte vlasy igelitem a zabalte do ručníku. Nechte působit aspoň dvacet minut a umyjte.
  • Olej pro gurmány: nakapejte arganový olej na plátky chleba, ochuťte jím kuskus, saláty, čočku, ryby nebo omáčky.