AT&T kupuje televizi DirecTV za téměř 50 miliard dolarů

DirecTV

DirecTV Zdroj: CC BY-SA 2.0: Gustavs via Flickr

Provozovatele satelitního televizního vysílání DirecTV kupuje americký telekomunikační gigant AT&T za 48,5 miliardy dolarů (v přepočtu za 971,3 miliardy korun). Sloučená společnost se stala druhým největším poskytovatelem placené televize v USA za firmou vzniklou sloučením společností Comcast a Time Warner.

Akcie satelitního vysílání DirecTV od začátku letošního roku stoupaly kvůli spekulacím o převzetí společností AT&T až o 25 procent. Akvizice nakonec byla oznámena oběma firmami v noci na pondělí. AT&T nabídla za jednu akcii DirecTV 95 dolarů, částečně v hotovosti a částečně v akciích. Při započtení dluhu DirecTV se celková hodnota transakce vyšplhá na 67,1 miliardy dolarů. Nově vzniklá, sloučená společnost bude mít 26 milionů zákazníků televizních služeb.

Zdraží služby? Dohoda je v hledáčku úřadů

O transakci si nicméně budou zajímat regulační úřady v USA, protože v současně době si obě firmy v některých státech konkurují. Po spojení se totiž některým spotřebitelům zúží nabídka - místo čtyř budou mít na výběr jen ze tří poskytovatelů, což by mohlo vést k růstu cen.

Oznámenou dohodou se budou rovněž zabývat úřady v Latinské Americe, kde má DirecTV více než 18 milionů klientů. AT&T zde totiž má osmiprocentní podíl v mobilní společnosti América Móvil (firma ovládaná miliardářem Carlosem Slimem) a podle analytiků zřejmě bude muset tento podíl prodat.

Trh placené televize se nasytil, upozorňují analytici

Někteří analytici však pochybují o strategických výhodách dohody, která poskytne AT&T silnější pozici na trhu placené televize, protože tento trh je již nasycen. Loni podle údajů výzkumné společnosti Leichtman Research Group vůbec poprvé počet klientů placené televize v USA klesl, a to o 0,1 procenta na 94,6 milionu, napsaly agentury AP a Reuters.

Společnost AT&T se zajímala o Vodafone, T-Mobile i Telefóniku
Ambice AT&T neustále růst dostala těžkou ránu v roce 2011, kdy regulátoři amerického trhu znemožnili AT&T převzít tamní divizi německého T-Mobilu.
V poslední době se AT&T zajímala o možnost koupit mobilního operátora Vodafone (jenž mezitím prodal svůj podíl ve Verizonu Wireless, hlavním konkurentovi AT&T za 130 miliard dolarů).
AT&T se podle listu El Mundo zajímal také o španělskou Telefóniku. Američané za ni údajně nabídli 70 miliard eur (1,8 bilionu korun) a byli ochotni převzít i dluh 52 miliard eur. Obchod ale zatrhla španělská vláda.