Atletika? Levný sport pro děti

Sedmička zahajuje seriál, v kterém rodičům poradí, na jaký sport dát své děti. V prvním dílu představuje atletiku.

Skok daleký i do výšky, sprint, běh přes překážky a na šest set metrů. Tímhle vícebojem kariéra pro malé školáky začíná. A může vyvrcholit zlatou olympijskou medailí v hodu oštěpem jako v případě Barbory Špotákové. „Atletika se v současnosti zaměřila na malé děti. Nechceme, aby nám je přetahovaly jiné sporty,“ řekl předseda krajského svazu a dlouholetý trenér Pavel Novák.
Věk okolo šesti let je vhodným časem, kdy začít. V nejmladší kategorii pak školáci soutěží až do jedenácti let. Potom přechází výš. Malé děti se věnují základnímu pětiboji, který tvoří výše zmíněné disciplíny. Pro začátek je důležitá všestrannost. Specializace je v kategorii starších žáků a pak dorostenců.
Trenéři chtějí, aby se malé děti atletiky nebály. Běhají přes molitanové překážky. Delší běhy jsou místo na osm set metrů jen na šest set.
Tréninky jsou dvakrát i třikrát týdně. V zimě v hale a po zbytek roku na tartanových oválech. Klasický atletický trénink doplňují i míčové sporty.„Máme třicet dětí v nejmladších kategoriích a chtěli bychom jich alespoň padesát,“ uvedl písecký trenér Jaroslav Putschögl s tím, že rodiče mohou přivést své dítě v Písku na kterýkoliv trénink a podobně to chodí také ve Strakonicích.
Atletika je jedním z nejlevnějších sportů. Ve Strakonicích stojí roční příspěvky 1 200 korun a v Písku o dvě stovky méně. Žádné další výrazné výdaje nejsou, protože vybavení půjčuje mladým klub.
„Trénink třikrát v týdnu je ideální. U malých dětí je důležité rozvíjet všestrannost formou her. Škodlivá je specializace u dětí do deseti let a to tady nehrozí,“ dodala tělovýchovná lékařka Ivana Prollová.

Atletické oddíly - kontakty
Atletika Písek - Pavel Průša, tel. 605503270 Sokol Písek - J. Putschögl, tel. 728418339
TJ ČZ Strakonice - Martin Plaček, tel. 724272497
AC Čimelice - Jan Račan, tel. 777605582 TJ Blatná - Jan Běhavý, tel. 383423336 Atletika Katovice - Lenka Hlavová, tel. 739094348 Sokol Milevsko - Pavel Fleischmann, tel. 737232903