Audi chystá expanzi, má na to miliardy eur

Zdroj: Autorevue.cz

Německý výrobce luxusních automobilů Audi hodlá během příštích pěti let investovat 13 miliard eur (335 miliard Kč) do nových produktů a svých továren. Oznámila to dnes firma. Dodala, že napřesrok chce v Německu přijmout zhruba 1200 zaměstnanců. Koncern Volkswagen předpokládá, že letos z prvních příček sesadí General Motors a Toyotu a stane se největším výrobcem automobilů na světě.

Německý výrobce luxusních automobilů Audi hodlá během příštích pěti let investovat 13 miliard eur (335 miliard Kč) do nových produktů a svých továren. Oznámila to dnes firma. Dodala, že napřesrok chce v Německu přijmout zhruba 1200 zaměstnanců.

Více než 10,5 miliardy eur plánuje automobilka investovat do vývoje nových modelů a technologií, jako jsou například elektrické nebo hybridní motory, napsala agentura Reuters.

Generální ředitel Audi Rupert Stadler o víkendu upozornil, že příští rok bude pro automobilový průmysl obtížnější než letošní. Dodal ale, že odvětví bude v příštích deseti letech pokračovat v růstu díky stoupající poptávce na rozvíjejících se trzích.

Audi je stejně jako česká Škoda Auto součástí německého koncernu Volkswagen. Ten je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

Stadler nedávno podle listu Handelsblatt uvedl, že Audi letos poprvé překoná domácího konkurenta Mercedes v celoročním prodeji. Audi se tak v rámci žebříčku největších výrobců luxusních automobilů z hlediska prodeje posune na druhou příčku. Vedoucí pozici si již řadu let drží další německý rival BMW.

Toyota se chce vrátit na vrchol

Při pohledu na automobilový průmysl se zdá, jako by na světě žádná krize nepanovala: aut se letos prodalo tolik jako ještě nikdy v historii. Prodej osobních aut a lehkých nákladních vozů letos stoupne o 4 procenta na 75 milionů kusů, předpověděly přední analytické kanceláře IHS Automotive i LMC Automotive.

Podle obou zdrojů se letos stane jedničkou v prodeji osobních aut německý Volkswagen a sesadí tak americký General Motors a japonskou Toyotu. Toyota, jíž o pozici jedničky připravilo ničivé zemětřesení, se ale chce na vrchol vrátit už letos.

Japonská automobilka Toyota Motor počítá v příštím roce se zvýšením svého celosvětového prodeje o 20 procent na rekordních 8,48 milionu vozů. Toyota v roce 2008 vystřídala amerického konkurenta General Motors na pozici největší světové automobilky z hlediska objemu prodeje. „Důvodem, proč letos zaostali v prodeji, byla skutečnost, že nemohli vyrábět automobily. Nyní mohou, takže je možné, že se vrátí zpátky na první pozici,“ uvedl analytik Satoru Takada ze společnosti T.I.W.

Z hlediska tržní hodnoty akcií podniku zůstává Toyota jasnou jedničkou. Její tržní hodnota činí 111 miliard dolarů (zhruba 2,2 bilionu Kč), což je více než hodnota GM a Volkswagenu dohromady.

Toyota by napřesrok podle dnešní prognózy měla překonat dosavadní prodejní rekord 8,43 milionu vozů z roku 2007. „Věřím, že tento cíl je dosažitelný, protože Toyota rychle obnovuje produkci a uvádí na trh nové modely,“ uvedl jeden z analytiků společnosti Kiwoom Securities. „Toyota, GM a Volkswagen budou v příštím roce nemilosrdně soupeřit o vedoucí pozici na světovém trhu,“ dodal.

Ziskovost Toyoty zůstává pod tlakem kvůli silnému kurzu domácí měny. Ratingová agentura Moody's dnes varovala, že by mohla snížit úvěrové hodnocení Toyoty, protože oživení ziskovosti automobilky bude zřejmě trvat delší dobu, než se původně předpokládalo.

V Česku stoupla výroba aut o 10 procent

Výroba osobních automobilů v Česku letos vzrostla o zhruba 9,5 procenta na odhadovaných přibližně 1,18 milionu vozů. Nejvíce vyrobila Škoda Auto. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu.

Škoda letos očekává dvouciferný růst. Za 11 měsíců roku vyrobila včetně zahraničních závodů 816.000 aut, což je více než za celý minulý rok. Vedle Škody rostla i výroba v nošovické Hyundai, naopak produkce kolínského závodu Toyoty, Peugeotu a Citroenu zřejmě klesla.