Autogramiáda: „hustý hvězdy“ a budoucí hokejový bůh

Týdeník Sedmička uspořádal ve spolupráci s bývalým hokejistou HC Kladno Radkem Gardoněm letos zatím nejúspěšnější autogramiádu v Kladně.

Z redakce Sedmičky vzešel nápad, Radek Gardoň poskytl prostory, svolal své kamarády, pomohl s organizací a dobročinná dražba byla na světě.

Na kurty SK Kladno, které Gardoň už druhým rokem spravuje, dorazily v sobotu ráno desítky lidí. Všichni chtěli podpisy hokejových mistrů světa a hráčů NHL. Také vozíčkář Richard Puchold, kterého přivezla maminka z Kamenných Žehrovic, kde bydlí také Michael Frolík.

„Mám podpis Míši Frolíka, to je pro mě hvězda. A obdivuji i Pavla Pateru. Co předvedl ve svém věku v baráži, bylo neuvěřitelný,“ líčil Richard Puchold.

„Hele, už jdou. No ty jsou hustý!“ prohlížejí si malé školačky špalír kladenských hvězd. Ještě než dosedne, odevzdává Pavel Patera do dražby svou hokejku z mistroství světa v roce 2001. Tehdy se hrálo rovněž v Německu a „Patýz“ na něm získal už čtvrtý titul.

O jeho podpis je enormní zájem, stejně jako o Jiřího Tlustého, hokejistu Caroliny Hurricanes, který sedí vedle něj. Paterovu hokejku draží fanoušek za 500 korun.

Hráčům přišly krátce po začátku autogramiády poděkovat děvčátka z „brejličkové“ školky v Rozdělově. Jejich trasparenty s hokejovými výjevy rozesmály Michaela Frolíka z týmu Florida Panthers.

Žačka oční školky Nella Vagerová nadšeně do mikrofonu hlásí: „Koupíme pastelky, křídy a na zahradě postavíme autodráhu.“ Na krk si věší zlatou medaili trenéra Josefa Jandače a mizí s ní mezi kamarádky.
Výnos z dražby, kterou moderuje rozhlasový reportér Miroslav Bureš, postupně narůstá. Za tričko Tomáše Plekance se znakem Montrealu Canadiens zaplatil zájemce více než tisíc korun.

Kluci z motyčínské základní školy Tomáš Laurenc a Jirka Štasník, oba skvělí zápasníci, mají jasno. „Hlavně jsme chtěli vidět ty hvězdy,“ povídá Jirka. „Nejradši mám Ondřeje Pavelce,“ doplňuje Tomáš. Svou vizi přidává Marek Pirner: „Pavelec bude jednička v nároďáku, budoucí hokejový bůh,“ věří. Ondřej, gólman Atlanty, se nechává přemluvit fanynkou a podepisuje se spolu s Procházkou, Frolíkem a Tlustým přímo na její kůži.

Libor Procházka pak vzpomínal na návrat z Nagana.

Cennou relikvii do dražby poslala Anna Jágrová. Maminka nejslavnějšího českého hokejisty věnovala hokejku, kterou měl Jaromír letos na šampionátu. „Jára je v Americe, jinak by určitě přišel. Je dobře, že si na kluky někdo v Kladně po mistrovství vzpomněl,“ řekla týdeníku Sedmička při předávání daru. Černá hůl s autogramem má pro jednoho z tatínků v davu cenu čtyři tisíce korun.

Fronta čekatelů na autogram se pomalu krátí. Poslední dražitelé přihazují za reprezentační dres s podpisy slavných hráčů, nového majitele nachází Plekancova kšiltovka.

Je čas oběda. Učitelky z oční školky si k němu v pokladničce nesou přes šest tisíc vybraných korun.