Ayrton Senna: před dvaceti lety odešla legenda formule 1

Ayrton Senna (1992)

Ayrton Senna (1992) Zdroj: Profimedia.cz

1. května 2014 uplyne už dvacet let od smrti jednoho z nejslavnějších pilotů v historii formule 1. Ayrton Senna zemřel v roce 1994 při Velké ceně San Marina na okruhu v Imole.

Který pilot v historii Formule 1 byl tím nejlepším? Mnoho lidí si vzpomene na Ayrtona Sennu, jiní vytáhnou Schumachera a někteří možná sáhnou k jménu některého ze současných pilotů. Já bych odpověděl, že je to nesmyslná otázka.

Každá éra Formule 1 byla jiná a každá měla své hrdiny. V dlouhé historii nalezneme mnoho skvělých pilotů, kteří své jméno zvěčnili díky zisku titulu mistra světa. Jiní se proslavili svým umem na trati, přestože na cenný pohár šampionů nikdy nedosáhli. Mnohdy proto, že při dobývání motoristického Olympu zaplatili daň nejvyšší. Byli i takoví, kteří dokázali vyvolat vášně pozitivní i negativní a minimálně v jejich éře byste hledali jen velmi těžko někoho, kdo jejich jméno neslyšel.

Ayrtona Sennu bychom mohli zařadit do všech těchto skupin. Brazilský pilot se stal legendou za svého života a jako legenda také z tohoto světa odešel. Jak někdo prohlásil v dokumentu o tomto pilotovi: Dokážete si představit, že by tento bojovník zemřel v šedesáti letech třeba na rakovinu?

Ayrton Senna (1960–1994)

Ayrton Senna da Silva se narodil 21. března 1960 v São Paulu nebo spíše v nemocnici nedaleko tohoto velkoměsta do rodiny továrníka. Ayrton měl starší sestru Viviane a mladšího bratra Leonarda.

Už od útlého věku přitahovalo Ayrtona vše, co mělo motor. V sedmi letech dokázal řídit Jeep na rodinné farmě. Motorsport přišel na řadu až o několik let později. První zkušenosti sbíral budoucí šampion na malé motokáře, kterou mu jeho otec postavil za pomoci motoru ze sekačky. Svůj první závod na motokárách absolvoval Ayrton ve třinácti letech, v roce 1977 se stal mistrem Jižní Ameriky.

Ayrton Senna před závodemAyrton Senna před závodem|Profimedia.cz

V roce 1981 se přestěhoval do Velké Británie, kde se mu podařilo vybojovat titul ve Formuli Ford 1600. Po tomto úspěchu měl přijít konec jeho kariéry. Otec chtěl, aby Ayrton nastoupil k rodinné firmě. Mezi tím však přišla nabídka z Formule Ford 2000 a Ayrton se vrátil na britské ostrovy. V roce 1982 se stal šampionem série a zamířil do Formule 3 k týmu West Surrey Racing. V první polovině sezóny šel Senna zcela neohroženě za ziskem titulu. V druhé polovině se mu už tolik nedařilo a jeho náskok výrazně stáhl Martin Brundle. O zisku titulu se nakonec rozhodlo až v posledním kole. V listopadu se pak Senna stal vítězem legendárního závodu v ulicích čínského Macau.

„Začal jsem závodit na motokárách. Miluji je, je to ten nejúžasnější sport na světě. Víc než F1, opravdu.“ (1986)

Počátky ve formuli 1

Senna testoval pro několik týmů formule 1, ale místo nakonec našel jen u poměrně slabého týmu Toleman, který navíc jezdil na poněkud méně konkurenceschopných pneumatikách Pirelli. Sennovým týmovým kolegou se stal Venezuelan Johnny Cecotto.

První závod absolvoval Senna při domácí Velké ceně Brazílie, ale kvůli technické závadě záhy po startu závodu odstoupil. V dalším závodě se mu dařilo o poznání lépe a ve Velké ceně Jižní Afriky si dojel pro svůj první bod.

Ayrton Senna ve voze Lotus v roce 1986Ayrton Senna ve voze Lotus v roce 1986|Profimedia.cz

Největší okamžik v jeho dosavadní kariéře přišel v ulicích monackého knížectví. Senna exceloval na mokré trati a nebyl daleko od vítězství. Jeho naděje ale zhatila červená vlajka, kterou komisaři vyvěsili z bezpečnostních důvodů. Z vítězství se tehdy radoval Sennův pozdější rival Alain Prost. Podle mechaniků týmu Toleman by Sennovo zavěšení zřejmě zbytek závodů stejně nezvládlo. Na první z mnoha vítězství v Monaku si musel Senna ještě počkat, svět F1 tím však více než dostatečně upozornil na své kvality.

„Soutěžení a závodění mám v krvi. Je to součást mne samého, součást mého života. Soutěžil jsem celý svůj život a je to pro mě důležitější než cokoli jiného.“ (1989)

Lotus (1985–1988)

Ayrton Senna ve voze McLaren v roce 1990Ayrton Senna ve voze McLaren v roce 1990|Profimedia.cz

Sezónu v roce 1986 zahájil Senna druhým místem na domácí půdě a hned v následujícím závodě ve Španělsku si dojel pro své další vítězství. Technika mu však opět nedovolila zasáhnout do bojů o titul. Stejně jako o rok předtím skončil na celkovém čtvrtém místě.

Rok 1987 začal pro Sennu trochu opačně než v předešlých letech. Na začátku se mu sice příliš nedařilo, nakonec se ale po vítězství v USA a Monaku dostal do čela šampionátu. Jeho naděje nakonec zhatila diskvalifikace v Austrálii.

McLaren (1988–1993)

V roce 1988 přestoupil Senna do McLarenu a začaly jeho souboje s profesorem Alainem Prostem, které se nesmazatelně zapsaly do historie formule 1. Hned první sezóna znamenala absolutní dominanci týmu, když Prost se Sennou vyhráli patnáct ze šestnácti závodů. Jen v Itálii zvítězil zástupce Ferrari Gerhard Berger.

Ayrton Senna (1993)Ayrton Senna (1993)|Profimedia.cz

Následující rok byl opět ve znamení tuhého boje mezi Sennou a Prostem, který vyvrcholil v Suzuce, kde oba piloti kolidovali. Senna nakonec závod vyhrál, ale byl diskvalifikován a z titulu se radoval Francouz.

Prost odešel v roce 1990 do Ferrari, ale souboje se Sennou pokračovaly na trati dál. Svůj druhý titul nakonec získal Senna a svůj úspěch zopakoval také v roce následujícím, kdy se Prostovi ve voze z Maranella tolik nedařilo. Největším soupeřem byl Sennovi tehdy Nigel Mansell z Williamsu.

V roce 1992 McLaren nenavázal na předešlé úspěchy a Senna skončil v šampionátu až na čtvrtém místě. Po testech v IndyCar se slavným týmem Penske dokonce zvažoval, že si od F1 na nějaký čas odpočine. Nakonec se ale rozhodl setrvat u McLarenu, kde mu ale vypršela smlouva. Brazilec se s ohledem na špatnou formu vozu, způsobenou především slabším motorem, rozhodl jezdit bez smlouvy závod od závodů za odměnu milion dolarů za jednu GP. Z titulu se nakonec radoval Alain Prost.

Ayrton Senna na startu jeho posledního závodu v Imole v roce 1994Ayrton Senna na startu jeho posledního závodu v Imole v roce 1994|Profimedia.cz

Roku 1994 přestoupil Senna k Williamsu. První dva závody v Brazílii a Pacifiku nedokončil. Na přelomu dubna a května pak přišla osudná Velká cena San Marina, která uzavřela kariéru i život pilota, který se stal už za svého života legendou a modlou pro miliony lidí na celém světě.

Kdybych někdy měl nehodu, za kterou bych zaplatil životem, doufám, že to bude rychlé. Nechci zůstat na vozíku, nebo trpět v nemocnici. Když mám žít, tak chci žít naplno a velmi intenzivně. Zničilo by mě, kdyby můj život nebyl úplný. (1994)

Zdroj citátů: CC BY-SA 3.0, Wikiquotes, heslo Ayrton Senna

Článek vyšel na webu Autorevue.cz