Babiš a Chovanec si porcují vliv na státní IT

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: ctk

Centralizace, po které mnoho odborníků už nějakou dobu volá a která měla tuzemské státní ICT vyvést z největších problémů a do jisté míry i anarchie, se dost možná nepovede ani současné vládě. Tedy alespoň ne úplně. Dochází k dělení moci, jisté náznaky pro zlepšení tu ale jsou.

Na vnitru se například e-government vyčleňuje pod samostatného náměstka namísto postupného slučování s tradičními záležitostmi veřejné správy spadající pod dalšího náměstka. „Jakákoli reforma veřejné správy se v současném světě rozhodně nemůže uskutečnit bez odpovídající podpory na straně ICT řešení, a proto je oddělení těchto dvou oblastí zásadní strategickou chybou,“ upozorňuje například v aktuální zprávě ICT Unie.

Rozděluje se také původní Rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS), která sice už zhruba rok nefunguje, nějakou dobu se ale mluvilo o jejím obnovení a dohledu nad státním ICT. Nyní budou existovat rady dvě – Rada vlády pro veřejnou správu a Rada vlády pro informační společnost.

Každý to svoje

I v tomto zmatku se ale dají najít snahy o jisté propojení. Je jasné, že jde o dělení vlivu. Ona Rada vlády pro informační společnost má totiž dohlížet na spolupráci ministerstva vnitra a ministerstva financí v otázce informačních technologií a e-governmentu.

Obě ministerstva a na ně napojené státní podniky (Česká pošta, respektive Státní tiskárna cenin) si dlouhou dobu v otázkách ICT konkurovala. Ministr vnitra Milan Chovanec a ministr financí Andrej Babiš se nyní dohodli, že si kompetence rozdělí. Vnitro by mělo spravovat tradiční e-government, tedy služby, které jsou využívány zejména občany (datové schránky a podobně). Finance pak zaštítí IT směrem ke státu.

Chovancův úřad tak bude moci i nadále pečovat o Českou poštu jako o jednoho z velkých hráčů ve státním ICT a Babišův úřad se zaměří zase na Státní tiskárnu cenin, která je i provozovatelem datového centra.

Dostupné informace mluví o tom, že ministerstvo financí bude chtít sjednotit nákupy IT vybavení a licencí jasnými pravidly. Mělo by se tak více předcházet tomu, že si každý úřad hraje na svém písečku, ze spolu jednotlivé IT systémy nekomunikují, duplikují se a tak dále. Vyváznout by se mělo také z toho, že se stát chytí do pasti dodavatelů.

Aktualizováno:

Ministerstvo vnitra k tématu doplňuje: „Obě rady budou mít společný sekretariát, který bude jejich práci koordinovat, a hlavně: s ohledem na to, čemu se rady mají věnovat, musí mít zaručeně odlišné členy. Nejde tedy o oddělení dvou oblastí, ale naopak o posílení koordinace […] Sjednotit zmiňované IT nákupy neplánuje Ministerstvo financí, ale vnitra.“