BAC vyrábí výkonné sporťáky se spalovacími motory. Přesto se stal první klimaticky pozitivní automobilkou

BAC Mono

BAC Mono Zdroj: BAC

BAC Mono
BAC Mono
BAC Mono
BAC Mono
BAC Mono
12
Fotogalerie

Britská automobilka BAC má prvenství v soutěži, o kterou možná ani nestála.

V anglickém Liverpoolu sídlí první klimaticky pozitivní automobilka. Jedná se přitom překvapivě o výrobce výkonných sportovních monopostů.

Titul klimatické neutrality automobilce BAC patří jako vůbec prvnímu výrobci automobilů na světě. Znamená to, že celá společnost dokáže spotřebovat více oxidu uhličitého z atmosféry, než vyprodukuje. Svou uhlíkovou stopu zahlazuje především investicemi do rozvoje lesů, ale také maximálně efektivní sítí dodavatelů, kteří jsou nejčastěji z Velké Británie. I to se v rámci šetření za účelem tohoto titulu zkoumá.

"V BAC jdeme moderním technologiím rádi naproti. Postupem času se chceme na šetření životního prostředí v rámci celé naší společnosti i řetězce našich partnerů soustředit čím dál více a stanovit tak nová měřítka ve světě automotive," prozradil spoluzakladatel automobilky Ian Briggs.

Briggs Automotive Company, jak zní celý název automobilky s pouhými šedesáti kmenovými zaměstnanci, vyrábí ultimativní monopost BAC Mono. 2,3litrový motor Cosworth má aktuálně výkon 227 kilowattů, tedy 309 koňských sil. Auto váží jen 540 kilogramů, a může i méně, pokud si připlatíte za nová karbonová kola. I ta BAC zmiňuje jako příspěvek k šetření emisí. Taková ekologie se nám líbí...

Článek vyšel na serveru VTM >>>