BAIC C80K zaútočí proti BMW 5 a Mercedesu E Class

čínská automobilová společnost BAIC

čínská automobilová společnost BAIC

Čínská automobilka BAIC (Beijing Automotive Industry Holding Co Ltd) se příští týden blýskne v Pekingu studií nového luxusního stroje C80K.

Je to pouze jedna z dalších pitomostí komunistů v Číně, kterou průměrný Čech v produktivním věku na vlastní zraky zřejmě nikdy ani nespatří. Přesto je vhodné se o ní alespoň krátce zmínit, tedy alespoň jako v rámci pohledu na notorické plagiátory, neboť lze očekávat, že se v budoucnosti může ve světě objevit.

Řeč je o koncernu BAIC, který se svého času stal partnerem švédské automobilky Saab, ale jinak spolu s koncernem JAC Motors patří k nejbezhlavějším plagiátorům mezi čínskými automobilkami, resp. studii C80K. Její premiéra proběhne již příští týden na autosalonu v Pekingu.

studie vozu BAIC C80Kstudie vozu BAIC C80K | Autorevue.czčínská studie luxusního vozu značky BAICčínská studie luxusního vozu značky BAIC | Autorevue.czStudie BAIC C80K pro vypadá zvenčí trochu jako Bentley kombinovaný s Jaguarem a Rollsem, zevnitř pak jako „vyladěná“ Kia z devadesátých let

Oficiálně má jít o koncept luxusního čtyřdveřového, čtyřmístného sedanu dlouhý 5 203 mm a široký 1 915 mm. Má jít o přímou konkurenci evropským „limuzínám“ BMW 5, Mercedes-Benz E Class či Audi A6, které se v Číně montují ve specifických verzích s prodlouženým rozvorem náprav.

Za zmínku stojí, že koncern Beijing Automotive Industry Holding Co Ltd (BAIC), majitel práv na technologie a vozy vybraných modelů Saab, ve svých závodech montuje také vozy značek Hyundai či Mercedes-Benz pro domácí trh, přičemž výrazem drzosti nejhrubšího zrna se stala premiéra modelu BAIC BC301Z, který se vloni stal prostým plagiátem tehdejšího modelu Mercedes-Benz B Class…