Balada o obětech, které nikdo nechce znát

Fénix

Fénix Zdroj: acfk

Francouzská kniha Návrat z popela už inspirovala britský film z roku 1965. Při sledování německého Fénixe, novinky Christiana Petzolda, který děj přenesl do poválečného Berlína, si diváci ale spíš asi vzpomenou na Hitchcockovo Vertigo – hlavně díky zápletce, v níž také figuruje jedna žena se dvěma identitami.

Petzold ovšem ke své variaci filmu noir plné stínů a vizuálních kontrastů přistoupil po svém. Víc než na vzrušení z napětí a zločinu nebo ponory do hlubin obsese se zaměřuje na nemožný návrat obětí války ke svým dřívějším životům, z nichž zbyl jen popel.

Velké téma týkající se celé skupiny lidí dokáže přesvědčivě zobrazit na komorním dramatu pro tři hlavní party podaném v podmanivě plynulém jazzovém tempu. Tím dokazuje, jak vizuálně vytříbeným, schopným režisérem je – až je ostuda, že tohle je teprve první z jeho filmů, který se k nám dostal do kin. Petzoldovo dosud nejznámější dílo, tři roky stará Barbara, se alespoň hrála na českých festivalech. V ní režisér uvažoval o „užitečném životě“ na případu doktorky plánující emigraci z NDR a i v ní si zahrála dvojice Nina Hossová a Ronald Zehrfeld. Oba obsadil i do Fénixe, do velmi odlišných rolí, kterých se ale zhostili neméně skvěle. Především Hossová, osudová žena Petzoldovy filmografie, s níž režisér spolupracoval už šestkrát. Ta tu naprosto přesně vykresluje ženu zjizvenou fyzicky i psychicky pobytem v Osvětimi, který přežila jen díky vzpomínkám na milovaného manžela.

Právě jej po návratu i přes odrazování své přítelkyně vyhledá, jenže on ji strhanou a s mírně pozměněným obličejem nepozná. Divák pak musí přijmout, že zmatená Nelly přistoupí na Johnnyho plán, jak získat její dědictví, v jehož rámci ji začne přetvářet do předválečné podoby jí samé.

Za tento ústupek se film obecenstvu odmění působivou hořkou připomínkou, jak se svět chová k obětem, na jejichž utrpení chce rychle zapomenout, aby nemusel zkoumat, jakou na něm nese vinu.

V neokázale srdceryvném závěru se to podstatné odehraje beze slov, během písně Speak Low (Mluv tiše) od Kurta Weilla, která tu má význam nejen proto, že vypráví o pomíjivosti lásky a její hudbu napsal německý Žid, jenž před nacismem stihl uprchnout. Tiše mluví i Petzold – a přitom tak výřečně, podmanivě a neodbytně.

Fénix
(drama, Německo 2014, 98 minut)
Režie: Christian Petzold
Scénář: Christian Petzold a Harun Farocki podle knihy Huberta Monteilheta Návrat z popela
Hrají: Nina Hossová, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorfová
Hodnocení: 90 %