Bankéři si už nechtějí psát přes Bloomberg

Londýnské sídlo agentury Bloomberg

Londýnské sídlo agentury Bloomberg Zdroj: Profimedia.cz

Zpravodajské agentuře Bloomberg hrozí, že přijde o významný byznys. Chatovací aplikace, jejímž prostřednictvím komunikují bankovní obchodníci na Wall Street s více než třemi sty tisíci klienty, má propříště vzniknout svépomocí v IT dílnách bank.

Dosud finančníci software nakupovali od Bloombergu v rámci balíku agenturních služeb. Teď se ale bojí, aby se některé z citlivých informací nestaly hitem ranních novinových vydání. Nová komunikační platforma zatím nese symbolické jméno Blábol (Babble).

S iniciativou přišli bankéři z Goldman Sachs po loňském skandálu, kdy vyšlo najevo, že někteří reportéři získali ze systému kontaktní údaje o klientech a časech jejich přihlašování. K jejich snaze komunikovat po svém se zatím podle listu The Financial Times přidal i další velikán z Wall Street, JP Morgan. Podle bankéřů jde také o cenu. Zatímco Bloomberg si za jeden terminál, přes který se banky s klienty domlouvají, účtuje přes 20 tisíc dolarů ročně, nová aplikace má vyjít výrazně levněji a má být také šíře využitelná.

Podle expertů se bankéři v prostředí osekávání nákladů obávají rostoucích finančních požadavků agentury. Bloomberg nabízí finančním i státním institucím terminálovou komunikační platformu od roku 1990. Mezi zákazníky patří investiční banky, penzijní a hedgeové fondy, ale například i americká centrální banka (Fed).

Lídr trhu
Bloomberg je v oblasti on— line komunikace bank s klienty lídrem trhu. Provoz terminálů, přes které komunikace probíhá, tvoří přibližně 85 procent celkových příjmů Bloombergu. V roce 2012 si agentura z terminálů přišla bezmála na osm milionů dolarů.
Nadvláda Bloombergu na trhu on-line komunikace je už léta trnem v oku konkurenci, zatím se však ledy čítající tisíce institucí a přibližně tři sta dvacet tisíc investorů a střádalů nepohnuly. Nejnověji ohrozila postavení Bloombergu londýnská agentura Markit s komunikační sítí známou jako Open Federated Chat, která má však pro investory zatím pouze okrajový význam.