Bartoš si podmanil Strmý vrch

Při motokrosovém závodu Strmý vrch v Chýnově se v sobotu divákům tajil dech a šel jim mráz po zádech. Jezdci zdolávali padesátimetrový svah se stoupáním pětatřicet stupňů.

„Peťane ukaž, jak se to jezdí!“ povzbuzoval ředitel závodu Evžen Zadražil před poslední jízdou bronzového medailistu z mistrovství Evropy v motokrosu Petra Bartoše. Ten vyrazil hned od startu obrovskou rychlostí a celkem snadno si s chýnovským kopcem poradil. „Jó, super. Znovu to dokázal,“ komentoval Zadražil jeho výkon, když popáté vyjel až nahoru. Premiérové vítězství při čtvrté účasti bral Bartoš jako velmi prestižní záležitost. „Mám radost, hlavně kvůli mým sponzorům. Je to pro mě nejlepší reklama,“ hýřil nadšením. Konkurenci měl ale velikou. Startovalo dalších sedmaosmdesát jezdců v kategorii motokrosu a endura.
„Člověk sice musí něco umět, ale je to spíš o štěstí,“ přiznal Bartoš s tím že, žádný recept na výhru neexistuje. Až při svém čtvrtém startu se radoval z prvenství v kategorii dětí patnáctiletý Daniel Kička z Tábora, který letos dokázal obhájit vítězství ve Středoevropském poháru.
„Loni jsem půjčil motorku kamarádovi a on mě porazil o metr,“ zavzpomínal nadějný motokrosař. Letos zvítězil nad soupeři v součtu dvou jízd o dva metry. Nejpočetnější zastoupení při závodech měla rodina Wüschů, která se představila v kategorii trialistů. Nejstarší Oldřich se v konkurenci třiadvaceti jezdců neprobojoval ani do finále a musel se sklonit před uměním patnáctiletého syna Marka, který zvítězil. Druhý syn Dominik skončil desátý. Cesta za slávou trvá těm nejlepším motokrosařům kolem sedmi vteřin. Za tak dlouho se dá zdolat padesátimetrový Strmý vrch. „Chce to cit, hodně plynu a co nejvíc to rozjet,“ radil Zadražil, co by měl každý motokrosař udělat, aby uspěl. Kopec zkusil na stroji zdolat i fotograf Sedmičky Marek Podhora. Jeho jízda ale skončila ještě dřív, než pořádně začala. Hned při rozjezdu nezvládl zkrotit pětapadesát koní motocyklu Hondu CR 250 a poroučel se nekompromisně k zemi. Zatímco u diváků sklidil za svoji odvahu obdiv, ředitel závodu Evžen Zadražil musel srovnat ohnutá řídítka krompáčem.
„Motokros není fotbal. Ten může hrát kdekdo,“ truchlil Zadražil nad nepovedeným vystoupením fotografa. Zato ostatní se ukázali jako borci. A dokonce i děti. Těch startovalo v kategorii do 85 ccm osm. Nejmladší účastnicí byla pětiletá Nikola Sládková z Chýnova. „Před rokem a půl sledovala děti při závodech. Tak dlouho mě otravovala, že by to chtěla zkusit. A baví ji to,“ liboval si otec Martin Sládek. Naopak nejstarším ve startovním poli byl osmašedesátiletý Karel Veyr z Orlických hor.
Český reprezentant Martin Michek, který se letos účastnil závodů mistrovství světa ve třídě MX 1, přijel do Chýnova jen jako host. Zaměstnavatel mu účast v závodě nepovolil. Michek pozorně sledoval své kolegy a přemítal, jestli by dokázal vrchol pokořit. „To je otázka, kterou si kladu každý rok. Ale zatím to nedokážu odhadnout. Doufám, že příští rok se už postavím na start,“ věří dvaadvacetiletý jezdec. Stejně jako dva a půl tisícovky diváků si rozhodně v sobotu v Chýnově přišel na své.