Bezdomovci z ostravských Karpat

Osudy bezdomovců jsou tématem divadelního představení Brenpartija v Komorní scéně Aréna.

Žili na ostravských struskových haldách, protože tam bylo teplo. Vytvořili si vlastní stát a řídili se vlastními zákony. Ve velkém popíjeli denaturovaný líh a říkali si Brenpartija. Kolem společenství bezdomovců zvané Brenpartija, která přes zákaz úřadů a hutních firem obývala v období hospodářské krize v 30. letech minulého století struskové haldy, kolovalo mnoho legend a často se o nich psalo v novinách. Bezdomovci dokonce poslali podnikateli Baťovi diplomatickou nótu, kde žádali, aby jeho letadla přestala létat přes svobodné území státu Halda.

Svobodný svět na haldách

Brenpartija měla svou specifickou řeč. Například putela je výraz pro velkou láhev, škarbaly jsou boty, hubičková je směs denaturovaného lihu a vody, obarvená malinovou šťávou, kterou se bezdomovci opíjeli a díky které už zdálky páchli. Truska byl tuláky užívaný název struskových hald v Hrabůvce, které prohlásili za svobodnou obec. Tam si volili ze svého středu struskový výbor a starostu.

Brenpartija je fenomén

Osudy těchto bezdomovců jsou tématem divadelního představení Brenpartija autora a dramaturga Tomáše Vůjtka v nastudování herců divadla Komorní scény Aréna. Vůjtek se inspiroval textem ostravského spisovatele Věnceslava Juřiny Zpráva o státu Halda, který se osudům lidí z území zvaného „ostravské Karpaty“, jak se haldám říkalo, hodně věnoval. „Brenpartija je téma, které nikde jinde nenajdete. Je to fenomén. Příběh se odehrává v době hospodářské krize v 30. letech a tak trochu souvisím s tím, co se odehrává teď. Bezdomovci u nás jsou a je jich stále víc,“ řekl Vůjtek.
„Nyní je hlad po těchto tématech. Zajímají se o ně hlavně mladí lidé, kteří už nemají ve vztahu k Ostravě žádné předsudky,“ doplnil režisér představení Janusz Klimsza. Součástí premiéry, která se konala 31. října, byl křest nového vydání Juřinovy knihy Zpráva o státu Halda. Divadelní představení doplňuje ve foyer divadla výstava autentických fotografií dnešních bezdomovců s názvem Bezdomní. Svým objektivem je zachytil fotograf Roman Polášek.