Bezpečně vedou a čekají, co bude

Fotbalistky Slovanu Liberec si vybojovaly postup do první ligy. Jestli si nejvyšší soutěž zahrají, ale není jasné.

Soupeřkám z týmu Inferno Praha nasázely v sobotu desítku a bezpečně vedou druholigovou tabulku. Dvě kola před koncem soutěže mají desetibodový náskok, který jim už nikdo nevezme. Fotbalistky Slovanu Liberec prožívají úspěšnou sezonu. Jestli ale bude okořeněná postupem do nejvyšší soutěže, zatím neví.
Přestože si hráčky právo hrát první ligu vybojovaly, je možné že se v ní neobjeví. Desetičlennou soutěž totiž čeká v příštím roce radikální zeštíhlení. Zpět do druhé ligy sestoupí rovných pět týmů.
„To je šílené. A vzhledem ke kvalitě a šířce našeho kádru si nemyslím, že bychom se mezi těmi nejlepšími hned v první sezoně umístili. Vyjádřit se k tomu ale ještě bude muset i vedení fotbalového Slovanu,“ vysvětlil vedoucí libereckých fotbalistek Antonín Lukáč.
S podobnou situací už má své zkušenosti. První ligu hrál ženský tým Slovanu Liberec už před třemi roky. Mezi dvanácti týmy nakonec obsadil osmou pozici. Jenže svaz rozhodl, že v soutěži bude pokračovat prvních sedm týmu a jeden nováček z druhé ligy, který do ligy postoupil právě na úkor Liberečanek.
„O postup jsme se snažili celou sezonu. Kvůli takovým věcem fotbal hrajeme. Když ale sečtu všechna pro a proti, vychází mi, že by bylo lepší pokračovat i příští rok v druhé lize. Za posledních šest let má ženský fotbal už třetí vedení. A každé přišlo s jinou koncepcí,“ dodal Lukáč.
Tým nyní čekají poslední dva zápasy. A i když už libereckým fotbalistkám o nic nejde, se soutěží se budou chtít rozloučit důstojně.
„Pikantní bude hned naše příští utkání v Lysé. Druhý tým tabulky se na nás bude chtít určitě vytáhnout. V prestižním utkání proto budou mít i naše hráčky o motivaci postaráno,“ říká vedoucí Lukáč.

Kapitánka by neváhala

O účasti libereckých fotbalistek v nejvyšší soutěži vedení Slovanu Liberec teprve rozhodne. Pokud by ale takové rozhodnutí bylo přímo na kapitánce týmu Ivaně Pižlové, ani chvíli by neváhala. Pro hráčku se zkušenostmi z pražské Slavie i reprezentačního kádru, by to byla jedna z posledních možností nejvyšší soutěž si vyzkoušet.
„Člověk už není nejmladší. Kvalita druhé ligy navíc není taková, jak bych si představovala. Vyhrávaly jsme zápasy a dávaly góly, i když naše hra nebyla vždy úplně ideální,“ řekla osmadvacetiletá opora libereckých fotbalistek.
Sezonu ale jinak hodnotí jako úspěšnou. Na to, že liberecké fotbalistky povedou dvě kola před koncem ligy s takovým náskokem, by si totiž ještě na začátku roku nevsadila.
„Nečekaly jsme to. Byly jsme zvyklé do poslední chvíle se tahat o umístění s Lysou,“ připomněla tým největších konkurentek Pižlová.