Bilance zahraničních úspěchů českého piva 2014: Evropská pivní hvězda na Moravu!

pivo, ilustrační foto

pivo, ilustrační foto Zdroj: Jan Racek, Sedmicka

Nejvyšší ocenění prestižní soutěže European Beer Star za nejlepší ležák plzeňského typu získal za rok 2014 Pivovar Litovel za svou světlou dvanáctku Litovel Premium, na třetím místě se ve stejné kategorii umístila světlá dvanáctka Reichenberger z vratislavického pivovaru Konrád (Hols a.s.) a další bronz získal v kategorii „Bohemian Style černé“ Rebel černý z Havlíčkova Brodu.

Začátek roku je příležitostí shrnout úspěchy českých pivovarů na mezinárodním poli. Větších či menších degustačních soutěží je po Evropě dost, ale jen jedné se říká evropská pivní olympiáda. Její název hovoří za sebe: European Beer Star, tedy evropská pivní hvězda a uděluje se v Norimberku.

Po americké soutěži World Beer Cup má postavení číslo 2 ve světě, je to prostě pivní mistrovství Evropy. Pořádá ji respektovaný Svaz malých a středních pivovarů v Bavorsku spolu s Asociací malých nezávislých pivovarů v Evropě a Svazem malých a středních pivovarů v Německu. „Česká republika se mezi nimi těší zvláštnímu postavení, což dokazuje i účast pěti našich zástupů v porotě“, říká vydavatel časopisu Pivo Beer Ale a organizátor udělování výročních pivních cen Pavel Borowiec. Kromě něj v porotě pracovali známí čeští odborníci Ivan Chramosil, Jan Šuráň, Jiří Plevka a Rostislav Zagora. Na shortlist roku 2014 se dostaly tři piva ze dvou českých a jednoho moravského pivovaru, všechna se umístila „ne bedně“, ale zlatou hvězdu v pivní sklenici si v kategorii „Bohemian style Pilsner“ odvezl jen jeden zástupce Česka: pivovar Litovel s tradicí trvající přes 120 let za svou světlou dvanáctku Litovel Premium.

Tak takhle vypadá Evropská pivní hvězda. Jako druhý zleva ji drží sládek pivovaru Petr Kostelecký, vedle něj drží diplom ředitel pivovaru Lumír Hyneček.Tak takhle vypadá Evropská pivní hvězda. Jako druhý zleva ji drží sládek pivovaru Petr Kostelecký, vedle něj drží diplom ředitel pivovaru Lumír Hyneček.Tak takhle vypadá Evropská pivní hvězda. Jako druhý zleva ji drží sládek pivovaru Petr Kostelecký, vedle něj drží diplom ředitel pivovaru Lumír Hyneček.

Letošního pivního klání se zúčastnilo 1613 piv z celkem 42 zemí. Nechyběly pivní velmoci v čele s Českou republikou, Německem, Velkou Británií a Belgií, přihlášena byla i piva z Mongolska, Namibie nebo Tchaj-wanu. Vítězná piva vybíralo 105 degustátorů, kteří se rekrutovali ze sládků a pivních znalců. Hodnocena byla barva, chuť, vůně, aroma a celkový dojem. Posuzování bylo anonymní.

Adepti o zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili se měřili v dohromady 52 kategoriích, přičemž zlatou medailí ověnčený Litovel Premium uspěl v kategorii Bohemian style Pilsner (Český ležák plzeňského typu). „Jak bývá v těchto prestižních soutěžích zvykem, vzorek pocházel ze standardní distribuce,“ říká Jiří Hájek, vedoucí oddělení kvality Pivovaru Litovel. Litovelští pivovarníci, kteří za Litovel Premium posbírali i tzv. zlatý hattrick, tedy vítězství v soutěži České pivo ve třech ročních za sebou, na norimberském výstavišti uspěli již v roce 2006 s bronzem pro Litovel Premium a roku 2010, kdy tu zvítězil tmavý ležák Litovel Premium Dark.

Evropská pivní hvězda (European Beer Star) – tato soutěž, pořádaná Svazem malých a středních pivovarů v Bavorsku spolu s Asociací malých nezávislých pivovarů v Evropě, je výjimečná hned z několika důvodů. Vychází totiž z jedinečnosti piva a jeho vnímání jako národního dědictví. Hlavním smyslem je představit chuťově různorodá piva široké veřejnosti a současně posílit fenomén jejich jedinečnosti. Jedná se zejména o produkty malých a středních pivovarů, které se způsobem výroby a vynikajícími chuťovými vlastnostmi liší od piv, vyráběných v pivovarnických gigantech.