Bitva o děti startuje

Máte doma budoucího prvňáka? Sedmička pomůže s výběrem školy.

V příštím týdnu začne každoroční boj o děti. Školy zapisují budoucí žáky prvních tříd.

Města ani školy nevědí přesně, kolik dětí narozených v termínu mezi 1. zářím 2003 a 31. srpnem 2004 k zápisu dorazí. V Kolíně by podle údajů z matriky mělo přijít 313 dětí. V ostatních městech Polabí se počty prvňáků dozvědí až po zápise.

„Není to silný ročník,“ říká ředitelka 1. ZŠ v Kolíně Zdenka Chejnová. V Kolíně a Kutné Hoře většina škol otevírá dvě nebo tři třídy. V Nymburce a Poděbradech, kde je škol méně, otevřou i čtyři.

I rodiče dětí, které do školy půjdou až v sedmi letech věku, musejí přivést potomka k zápisu a předložit potvrzení o ročním odkladu. Dokument vydá pedagogicko-psychologická poradna nebo nově i dětský lékař.

„Hodnotíme, zda je dítě zralé učit se číst a psát, jeho sociální dovednosti i fyzickou zralost,“ říká Jaroslava Štětinová z Pedagogicko-psychologické poradny Středočeského kraje.

„Dříve se rodiče báli, že dítě s odkladem dostane ve škole nálepku,“ dodává. Do poradny často chodí i rodiče, kteří si odklad nepřejí.

Školy nejčastěji vábí děti na cizí jazyky a sportovní třídy.

Je to změna. Rodiče v Polabí už nezapisují své děti na základní školu, jež je nejblíž jejich bydlišti. Vybírají si podle toho, co konkrétního škola nabízí.

„Mají své zkušenosti, své priority,“ říká ředitelka 2. ZŠ v Kolíně Hana Holcmanová.

Ředitelé škol chtějí naplnit třídy co nejvíce. Za každého žáka totiž zařízení dostávají od státu peníze. A tak se snaží být co nejvíc atraktivní. Mezi největší lákadla škol patří výuka angličtiny už od první třídy, specializace na sport či na druhém stupni rozšířená výuka informatiky.

„Máme třídu s výukou angličtiny od prvního ročníku a sportovní třídu zaměřenou na basketbal. Bývají plné,“ řekla sekretářka ZŠ Komenského v Nymburce Eva Rejmanová.

Cizí jazyk figuruje v rozvrhu prvňáků i na 3. ZŠ v Kolíně. „Propojujeme angličtinu s ostatními předměty. V matematice se učí počítat do pěti, v prvouce zvířata a barvy,“ říká zástupkyně ředitele pro 1. stupeň Martina Martínková.