BlackBerry ruší plány, na příští rok chystá jen dva nové modely

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Nepříznivá finanční situace společnosti BlackBerry se odráží v plánech pro příští rok. Firma redukuje počet připravovaných modelů. Ještě nedávno BlackBerry chystalo dva dražší a dva levnější modely. V roce 2014 ale vstoupí na trh pouze dvě zařízení s logem ostružiny.

Šéf BlackBerry John Chen nechce následovat konkurenční výrobce, kteří nabízejí zákazníkům modely v každé třídě. BlackBerry se má nyní soustředit pouze na zákazníky, kteří si rádi připlatí za kvalitnější telefon z vyšší třídy, uvádí Wall Street Journal. BlackBerry tak v příštím roce uvede už delší dobu očekávané modely Z50 a Q30.

Zatímco Q30 dostane klasickou hardwarovou QWERTY klávesnici, model Z50 by měl vystřídat aktuálně nabízenou Z30. Přesné specifikace prozatím výrobce neprozradil, ale k jejich postupnému uvolňování může docházet v nejbližší době. Můžeme například očekávat výkonnější procesor.

Hrozivá ztráta ve výši 89 miliard korun

Kanadský výrobce BlackBerry se už delší dobu potýká s existenčními problémy. Ve třetím finančním čtvrtletí prodělal obrovskou sumu 4,4 miliardy dolarů (kolem 89 miliard korun). Ke ztrátě přispěly především rozsáhle odpisy. Ke ztrátě přispěly zejména rozsáhlé odpisy. Firma zároveň oznámila, že začne vyvíjet a vyrábět telefony s tchajwanským Foxconnem.

Akcie BlackBerryAkcie BlackBerry | Yahoo FinanceAkcie BlackBerry za posledních sedm let (Zdroj: Yahoo Finance)

Hospodářský výsledek se prudce zhoršil ve srovnání se stejným loňským obdobím, kdy BlackBerry vydělala devět milionů dolarů. Firma ve třetím čtvrtletí také prodala jen necelé dva miliony smartphonů, díky čemuž jí propadly tržby meziročně o víc než polovinu na 1,2 miliardy dolarů.

BlackBerry
Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za iPhony od Applu a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android americké společnosti Google.