Blanka Matragi prodlouží Pařížskou

Do tři roky opuštěného Domu U Minuty se už brzy nastěhují stavbaři. Do dvou let se promění v Matragi Centrum.

Dlouhé chodby, kterými dříve chodili magistrátní úředníci, mohou už za dva roky opanovat cestovatelské průvodce.

Všechny místnosti v deseti historických budovách bývalé radnice, od Domu U Minuty až po poslední dům bloku na náměstí Franze Kafky, jsou už prozkoumané a architekti právě dokončují projekt Matragi Centrum, který předloží magistrátu.

„Všech deset domů bylo propojených dlouhými chodbami ve čtyřech patrech, a tak to i zůstane. Lidé budou moci centrem procházet od první až po desátou budovu,“ říká architekt Pantelis Larcou ze společnosti RS development, která projekt zpracovává.

„Ráda bych, aby naše centrum navázalo na bulvár luxusních butiků, které se táhnou Pařížskou od hotelu InterContinental,“ říká Matragi.

Kolekce svatebních, zásnubních a večerních šatů, které šije Blanka Matragi pro zámožné blízkovýchodní rodiny, budou hlavní atrakcí centra. Modely haute couture, desítky svých skleněných plastik a dalších uměleckých prací představí vedle zachovaných historických prvků.

„Z nálezů by se dala sestavit učebnice architektury. Našli jsme tam prvky gotiky, baroka, klasicismu. Nejde přitom jen o věci, které upoutají na první pohled – jako sgrafita, římsy, portály, ale i o takové detaily jako barokní dveře, zábradlí, malovaný dřevěný strop, zámečnickou mříž,“ vysvětluje architekt Larcou.

Výstavní sklepy

Nejstaršími místnostmi jsou tisícileté románské sklepy, které doposud sloužily nejčastěji jako sklady. V Matragi Centru se ale stanou exkluzivními galerijními prostorami. Čím nižší patro, tím starší sloh.

„Domy se stavěly postupně, proto mají i různé výšky. Převážná většina je vystavěná do čtvrtého patra, ale v jednom místě musíte sejít do třetího a pak opět vystoupat. S výškami domů se nic dělat nebude,“ říká Larcou.

Jednou z atrakcí centra bude designově jedinečná kavárna Café haute couture. „Paní Blanka už připravuje výrobu vlastní řady některých prvků, jako je porcelán nebo monumentální lustr,“ říká právnička zastupující návrhářku Irena Kozlová.

Podle architekta Pražané ani nepoznají, že se uvnitř něco děje. „Za domy, ze strany Staroměstského náměstí je velký dvůr, kde bude staveniště. Fasády domů začnou opravovat až na závěr, ty pak zakryje lešení,“ říká Pantelis Larc.