BMW posílí spolupráci s Toyotou

BMW a Toyota rozšíří svou spolupráci

BMW a Toyota rozšíří svou spolupráci Zdroj: Profimedia.cz

Německý výrobce luxusních vozů BMW se dohodl na vytvoření dlouhodobé strategické aliance s největší japonskou automobilkou Toyota Motor. Firmy tak prohloubí svou dosavadní spolupráci.

Automobilky podepsaly novou dohodu, která rozšíří spolupráci na čtyři nové oblasti. „Prostřednictvím dohody zajistíme předpoklady k tomu, aby měly oba podniky v oblasti inovací i nadále vedoucí pozici ve svých segmentech,“ řekl generální ředitel BMW Norbert Reithofer.

V prosinci se BMW a Toyota dohodly na spolupráci při výzkumu baterií pro elektromobily. Podepsaly rovněž kontrakt, který evropské divizi Toyoty zajistí od roku 2014 dodávky naftových motorů BMW o objemu 1,6 a 2,0 litru. Tyto motory budou nabízeny v několika modelech značky Toyota určených pro evropské trhy. Nová dohoda rozšíří spolupráci také například na sportovní automobily a elektromotory, napsala agentura DPA.

Vývoj akcií automobilky Toyota za uplynulý rok

vývoj ceny akcií Toyotavývoj ceny akcií Toyota | finanzen.net

Dohoda přišla v době, kdy automobilky čelí stoupajícím nákladům na vývoj a výzkum kvůli přísnějším normám pro spotřebu a emise po celém světě, což je nutí k posilování spolupráce. Některá partnerství v automobilovém sektoru však kvůli rozdílům v podnikové kultuře skončila neúspěchem, jako například aliance německého Volkswagenu a japonské Suzuki.