BMW připravuje ostřejší i8 s šestiválcem a výkonem až 500 koní

BMW i8

BMW i8

Pokud vás mrzelo, že BMW s novým hybridním sporťákem i8 aspoň trochu nenavázalo na svou tradici, věci by se mohly brzy změnit k lepšímu. Místo tříválce, který má objem menší než leckterá varná konvice, by se mohl pod kapotu dostat až třílitrový šestiválec.

BMW totiž pracuje na ostřejším modelu pracovně označeném jako i8S a představit by se měl v roce 2016 na oslavu sta let existence značky. Cílem je dosáhnout sdruženého výkonu hybridní soustavy minimálně 500 koňských sil a čas potřebný ke zrychlení na stovku srazit pod čtyři sekundy.

Třílitrový šestiválec, i když s přeplňováním, by byl mnohem lepší odkaz na klasické a velmi ceněné BMW M1, což je vlastně jediný skutečný supersport postavený automobilkou BMW. Uznejte, že tříválcová patnáctistovka je na konkurenci v podání Porsche 911 nebo Audi R8 přeci jen trochu málo…

Ve hře je ale ještě několik dalších variant. Magazín Automobile, který se zprávou přišel, uvádí, že BMW do rychlejší i8 zvažuje ještě přeplňovaný čtyřválec 2,0 l s mnohem výkonnějšími elektromotory. Jenže to by vyžadovalo větší (a těžší) akumulátory. Proto nasazení šestiválce vypadá jako nejpravděpodobnější.

BMW také pracuje na nové kompaktní devítistupňové automatické převodovce se dvěma spojkami, do které bude integrován elektromotor schopný dodat až třicet koní výkonu a který zároveň může fungovat jako startér.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz