Bonobo: hvězda elektronického vizionáře nezapadá

Bonobo

Bonobo Zdroj: Ninja Tune

Anglický hudebník a DJ Simon Green známý pod uměleckým pseudonymem Bonobo nyní prožívá vrchol kariéry. Předchozího alba Black Sands (2010) se celosvětově prodalo na 150 tisíc kopií, Green s živou kapelou podnikl úspěšné koncertní turné včetně vyprodaných londýnských klubů Roundhouse a The Forum a na světlo světa se dostalo i povedené remixové album.

Novinkové album The North Borders, které opět nabízí povedený mix trip hopu, najazzlého downtempa a popu, jen podtrhuje současnou Greenovou procházku po „světlé straně ulice“.

Ta pohoda a uklidňující vědomí pozitivních ohlasů z The North Borders přímo dýchá. Green se opět osvědčuje jako talentovaný skladatel a aranžér. Dokáže z nejrůznějších beatů, klávesových linek, nasamplovaných perkusí a zvukových stěn poskládat melodii, která nenudí a zní neotřele. Výtečně to dokládá třetí skladba Cirrus, hit na první poslech, jehož pestrost a mnohovrstevnatost odkrývá postupem času nové a nové hudební momenty.

Oproti předchozím albům Days to Come a Black Sands znatelně ubylo inspirací ve world music, naopak novinka zní na Greenovy poměry až neobvykle „urban“ a klubově (až na malé výjimky). To podtrhuje i vokální účast Erykah Baduové, Greye Reverenda (Cinematic Orchestra) nebo Cornelie Dahlgrenové (Portico Quartet).

Co je důležité, Bonobovi stále nedochází zásoba nápadů a vizí, které z každé jeho desky dělají událost na elektronické a taneční scéně. Způsob, jakým zachází s jednotlivými žánrovými elementy (elektronika, trip pop, downtempo, viz výše) a aranžemi je nápaditý, velkorysý a ve své eklektičnosti osvěžujícím způsobem svobodný. Tak se dělá elektronická alternativa pro 21. století a zároveň hudba, která s přehledem v hitparádách poráží okoukané rychlokvašky. Je potěšující slyšet, jak jednoznačně The North Borders potvrdily výsadní pozici Bonoba v moderní globální hudbě.

Bonobo: The North Borders Vydavatel: Ninja Tune, 2013 Hodnocení: 70 %