Boxeři konečně vyhráli druhou ligu

Jihlavský box je na vzestupu. Boxeři vybojovali první místo v druhé lize a v klubu panuje euforie. Na první ligu ale chybějí peníze.

Bylo to drama až do posledního kola, ale jihlavští boxeři z Gauner boxing clubu si v posledním kole vítězství nenechali ujít. Poprvé v jejich devítileté historii vybojovali první místo v druhé lize mužů Jihomoravského kraje.

„Bylo to zasloužené, protože jsme letos měli výborný tým borců, kteří vytvořili perfektní partu, která držela pohromadě a chtěla ligu vyhrát,“ komentoval nadšeně vítězné tažení trenér jihlavského boxerského klubu Pavel Fejt.

Boxeři vyhráli soutěž se 113 body a za sebou nechali i dva prvoligové oddíly – BC Development N. Lískovec Brno a K.O. Brno. „Ze třinácti kol jsme odboxovali pouze jedenáct, ale i to nám na prvenství stačilo,“ nastínil důvod úspěchu ve finálovém kole Fejt. Poslední kolo se odehrálo 6. června ve Svitavách.

V klubu vládne euforie

Kouč Pavel Fejt se boxu věnuje od patnácti let a v roce 2001 dostal příležitost založit jihlavský klub.
„Vždycky jsme boxovali druhou ligu, ale nikdy jsme ji nevyhráli, takže je to pro nás pro všechny velký úspěch,“ podotkl Fejt. Na letošní triumf by rád se svými borci navázal i v příští sezoně. V klubu teď panuje euforie.

„Kvůli boxu se budu stěhovat z Pelhřimova do Jihlavy, abych to měl blíž,“ prozradil Martin Borek, jeden z největších talentů, vycházející hvězda současného jihlavského boxu. Jenže Borek se v příští sezoně zřejmě postaví soupeřům v extraligovém ringu, takže nebude za Jihlavu moci nastoupit. „Máme ale výborný kádr, takže věřím, že za rok letošní titul obhájíme,“ dodal Fejt. Jeho snem je první liga, ale plány boxerům kazí neutěšená finanční situace, která kolem Sportovního klubu SK panuje. „Situace je tragická. Máme sice nějaké sponzory, ale na první ligu to nestačí,“ zoufá si Pavel Fejt. Kádr by klub přitom na ligu podle něj měl. Stačilo by pouze doplnit některé váhové kategorie. Borce by si klub buď sám vytrénoval, nebo by přišli na hostování. S vlastními odchovanci nemá klub problém, protože má širokou základnu asi osmdesáti členů. „O box je v posledních dvou letech v Jihlavě velký zájem,“ říká Pavel Fejt.

Boxeři nyní plánují volno a v srpnu budou mít soustředění. V září pak začnou naplno trénovat pětkrát týdně. Příští sezonu by chtěl klub na domácí půdě zorganizovat dvě soutěžní kola. Letos se mohli místní podívat pouze na jedno kolo. Na říjen mají naplánovanou lahůdku v podobě manažerské ligy, což je nový trend, který vznikl pod hlavičkou Manažerské asociace. „Je to soutěž neomezená věkově a boxeři vždycky reprezentují nějakou firmu, nebo sami sebe. Takže je to pěkná show a jsou tam k
vidění i těžké váhy,“ naznačil Fejt.