Brigáda? Nedostatkové zboží

Najít si na léto přivýdělek není v Liberci snadné. Pomůžou známosti, úřad práce a štěstí.

Obsluhovala zákazníky v kavárně, sčítala projíždějící auta u silnice, vyzkoušela si profesi recepční tenisového klubu, pomáhala v kuchyni nebo roznášela noviny. Všechny tyto profese si vyzkoušela při brigádách liberecká studentka Marcela Vosáhlová (na snímku). Najít je nebylo snadné. „Ale pokud člověk hledá včas, práci najde,“ říká Vosáhlová.

Práce jen přes známé

S brigádami je to podle studentů letos spíš horší. „Ideální je využít kontakty z předchozího roku, ale ne vždy se povede domluvit stejnou práci. Nejlepší je mít na prázdniny jen jednu, ale i to se zdaleka vždy nepodaří. Hlavní je ptát se už třeba v květnu, tak, jak jsem to udělala i já,“ vysvětluje Vosáhlová.
Její vrstevníci se shodují v jednom. Bez známosti lze práci na léto sehnat ztěžka. „Já se dostal k brigádě přes mamku kamaráda. Předtím jsem se ptal v několika firmách, ale nepochodil jsem. Všude už bylo plno a co jsem tak slyšel od kamarádů, také oni si našli brigádu přes známosti,“ říká student Tomáš Hadrbolec. Brigád je podle zástupců personálních agentur letos skutečně v nabídkách méně. „Ve srovnání s loňskem je v nabídce méně míst pro brigádníky. Firmy například plánují více celozávodní dovolené, a tak práce ubývá. Je ale vhodné chodit se ptát průběžně, protože když naopak společnost dostane zakázku, je po brigádnících poptávka,“ popisuje situaci Zuzana Sentivánová z liberecké pobočky personální agentury Manpower, která se specializuje zejména na automobilový průmysl a přidruženou výrobu.

Nabízí i úřad práce

Brigádu si mohou zájemci najít i prostřednictvím úřadu práce. „Informace o možnostech přivýdělku najdou lidé u nás na vývěsce nebo v databázi. Jde zejména o sezonní práci, odbornou činnost nebo i záskoky za nemocné zaměstnance,“ říká analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák. Na brigádu smějí jít i lidé evidovaní jako nezaměstnaní. Můžou si tak měsíčně přivydělat až čtyři tisíce korun. Momentálně je v nabídce úřadu celá řada volných brigádnických míst. „Typickou sezonní prací je místo kuchaře na letním táboře. Jiná firma hledá pracovníka na výrobu dřevěných obalů, s tím, že pokud odvede kvalitní práci, nabídne mu i stálé pracovní místo. Zaměstnavatelé si tak zkoušejí potenciální zaměstnance,“ dodává Dvořák. V nabídce je i místo v kuchyni jako záskok za nemocného. Našli jste brigádu snadno?