Brit odkryl ve svém obýváku studnu z 16. století

Brit má v obýváku historickou studnu

Brit má v obýváku historickou studnu Zdroj: Profimedia.cz

Studna má v průměru kolem 33 centimetrů a hluboká je až deset metrů
Podezřelou jámu v pokoji objevili manželé už před 24 lety
Manželé Colin a Vanessa Steerovi nad svou studnou
Stará studna v obýváku viktoriánského domu
4
Fotogalerie
Colin Steer se svou ženou Vanessou obývá viktoriánský dům v Plymouthu v Jihozápadní Anglii už 24 let. Už krátce poté, co se nastěhovali, objevil pan Steer pod podlahou v obýváku tajemnou díru. Jeho ženu však objev zdaleka tolik nenadchl a požádala muže, aby průzkum díry pod pohovkou odložil, protože tehdy běhaly po domě tři jejich malé děti. Manžel jí vyhověl a až nyní zjistil, že pod podlahou mají deset metrů hlubokou studnu z 16. století.

„Měnil jsem tehdy trámy v podlaze, když jsem si toho všiml,“ řekl bývalý státní úředník Steer. „Dostal jsem se asi stopu hluboko a nejdřív se domníval, že jsem narazil na základy domu.“

Colin Steer přiznává, že dlouhá léta chtěl jámu prozkoumat, jestli na jejím dně nenarazí na hrnec zlata nebo jiný poklad. Když loni na konci roku odešel do penze, konečně se k tomu odhodlal; odhalení study mu trvalo tři dny. Hloubení zanechal asi v pěti metrech, ale je přesvědčený, že studna je dvakrát tak hluboká. Majitel domu do vyčištěné studny instaloval osvětlení a zakryl ji bezpečným poklopem.

Ukázalo se, že historie studny sahá nejméně do 16. století, tedy do doby krátce po skončení středověku. Colin Steer navíc jen pět metrů od studny učinil další nález – starý meč.

Dům, v němž Steerovi bydlí, stojí od roku 1895 a podle historických map byly předtím na místě lesy. „Aspoň mám ve svém obýváku kus seriózní historie Plymouthu,“ říká Steer.