Británie buduje elitní tým kybernetických vojáků pro útoky na IS

Britský ministr financí George Osborne

Britský ministr financí George Osborne Zdroj: ctk

Britská rozvědka buduje elitní kybernetické útočné jednotky, jejichž terčem budou členové Islámského státu, hackeři a další nepřátelské síly. Oznámil to britský ministr financí George Osborne. Ten předtím varoval, že extremisté mají v úmyslu využít internet k zabíjení lidí.

Islámský stát se podle Osbornea snažil připravit kybernetický útok na britskou infrastrukturu, zahrnující kupříkladu nemocnice, elektrickou síť a řízení letového provozu. V případě úspěchu mohla mít taková akce smrtící následky, řekl Osborne.

Londýn zareaguje tím, že zvýší náklady na kybernetickou ochranu, zjednoduší státní počítačové systémy a vybuduje vlastní útočné kybernetické kapacity umožňující napadení nepřítele.

„Budeme se bránit. Ale budeme také útočit. Když mluvíme o tom, že se vypořádáme (s Islámským státem), myslíme tím, že se vypořádáme nejen s jejich puškami, bombami a noži, ale také s jejich kybernetickou hrozbou,“ zdůraznil Osborne, který je druhým nejmocnějším britským politikem po premiérovi Davidu Cameronovi.

Veřejné výdaje na kybernetickou bezpečnost se podle Osbornea do roku 2020 téměř zdvojnásobí na 1,9 miliardy liber. Osborne připomněl, že Islámský stát již využívá internet k propagandě, k radikalizací lidí a k plánování akcí.