Britská policie: domácímu násilí se daří při dešti

Britská policie, ilustrační foto

Britská policie, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Britští policisté jsou přesvědčeni, že deštivé léto přispělo k výraznému nárůstu případů domácího násilí. Řada párů, které špatné počasí přinutilo být doma, se neubránila "ponorkové nemoci", což častěji než jindy vyústilo až ve fyzické napadání.

Online verze deníku Daily Mail píše, že Británie letos zažila nejdeštivější léto od roku 1912, přičemž podle údajů společnosti MeteoGroup tu v červnu, v červenci a srpnu spadlo 360 milimetrů srážek a Britové si ve stejném období užili jen 143 hodin slunečního svitu.

Policisté z hrabství Devon a Cornwall referovali, že násilné trestné činy v relativně klidném Sidmouthu vzrostly v uplynulém roce poměrně výrazně – z 90 na 124 případů. Na mítinku s vedením města policejní seržant Andy Turner konstatoval, že zvýšený počet násilných činů souvisí se dvěma novými sídlišti, respektive s neustávajícími dešti, které oblast postihly. „Netýká se to jednoho místa,“ řekl Turner. „Překvapivé bylo, že se případy domácího násilí vyskytly v celé oblasti.“

Detektivní inspektor John Trott zdůraznil, že v Devonu a Cornwallu se jen během 24 hodin vydatného deště odehrálo 75 případů domácího násilí. Policisté zároveň připomněli, že při špatném počasí se naopak snížil počet trestních činů poškozování věcí, vandalismu a protispolečenského jednání.

Ne všichni ale přijali policejní teorii za svou; Stuart Hughes, předseda městské rady Sidmouthu, řekl, že se mu zdá zvláštní vinit z domácího násilí počasí. „Na počasí se obyčejně svede leccos, ale tohle je pro mě novinka,“ dodal.