Britskou velkou cenu vyhrál Alonso, Vettela předjel v boxech

Fernando Alonso slaví vítězství.

Fernando Alonso slaví vítězství. Zdroj: CTK/PA/Rui Viera

Závod Formule 1 v britském Silverstonu vyhrál Fernando Alonso z Ferrari, o stupně vítězů se ale bojovalo do posledního kola. Alonso se před dosavadního vedoucího muže šampionátu Sebastiana Vettela dostal v boxové uličce.

Nejlepší výchozí pozici si v deštěm zmáčené kvalifikaci vyjel Mark Webber. Sebastian Vettel se ale držel první řady. Na záda jim z druhé řady dýchali piloti Ferrari. Předpověď počasí pro neděli byla nejistá, nad okruhem se vznášela potrhaná mračna.

Nedlouho před startem se přes Silverstone přehnala krátká dešťová přeháňka, po níž byla velká část okruhu navlhlá, a tak naprostá většina jezdců startovala na přechodných pneumatikách.

Vettel se na startu přehnal kolem Webbera a ujal se vedení. Start se povedl oběma pilotům McLarenu a tradičně i Michaelu Schumacherovi. Přechodné pneumatiky se ukázaly být dobrou volbou, část trati totiž byla prakticky úplně suchá. Ve druhém kole se Lewis Hamilton posunul už na pátou pozici.

Schumachera zdržela kolize

Leader mistrovství si dále budoval náskok na čele a po pěti kolech měl před svým týmovým kolegou již pětivteřinový náskok. Prvním odstoupivším pilotem byl Heikki Kovalainen, kterému v pokračování v závodě zabránily technické potíže. Většina soubojů na trati v této fázi závodu probíhala ve střední části pole.

Po osmém kole už byl Alonso na dostřel druhému Marku Webberovi a Hamilton Massovi. Kobajaši se po kolizi se Schumacherem dostal do hodin, za což zaplatil ztrátou několika pozic. Schumacher se v desátém kole dostavil do boxů pro nový nos vozu a měkké slicky.

Alonsův vůz na vítězné cestě k cíli.Alonsův vůz na vítězné cestě k cíli.|F1 SportAlonsův vůz na vítězné cestě k cíli.

V první vlně zastávek v boxech přišla řada nasadit suché měkké pneumatiky. Hamilton se v nájezdu do Brooklands na chvíli dostal před Massu, ale byl příliš široký. Alonso s Webberem zajeli do boxů ve stejný okamžik. Webberovi zastávka vyšla lépe a mohlo se mu snáze dýchat, alespoň pro několik následujících kol.

Zastávky v boxech pořadím příliš nepromíchaly, na špici pole se pouze Hamilton dostal před Massu, který podle všeho na přechodných pneumatikách setrval zbytečně dlouho. Po fascinujícím souboji se před Brazilce dostal také Button. Schumacherovi mezitím byla udělena desetivteřinová penalizace stop and go.

Vettel s Alonsem byli v boxech v jednom okamžiku. Vettel se ovšem zdržel a Alonso se dostal před něho. Po druhých zastávkách v boxech tedy bylo pořadí následující: Alonso, Hamilton, Vettel, Webber.

Hamilton s Vettelem si byli velmi blízko. Jejich bitva trvala mnoho kol a byla přerušena zastávkami v boxech. Po těch se Vettel posunul před Hamiltona. Po zkompletované třetí vlně zastávek v boxech vedl Alonso před Vettelem a Hamiltonem. Deset kol před koncem si Hamilton vyslechl zprávu z boxové zídky, kterou jistě nechtěl slyšet.

Aby se zajistilo, že v pořádku dojede do cíle, musel šetřit motor. Na záda mu navíc dýchal Webber a ve 46. kole se před něho vskutku dostal.

Strhující souboj o druhé místo až do posledního kola předváděli také Vettel s Webberem, který zatrhl až pokyn týmu k Webberovi, ať od útočení na svého kolegu upustí. Štěstí se tedy po delší době usmálo na Fernanda Alonsa, který získal své první vítězství v sezoně! Sebastian Vettel dojel na druhém místě. Na stupně vítězů se dostal také Mark Webber.

Umístění jezdců na bodovaných pozicích:

PoziceJezdecTým
1.Fernando AlonsoFerrari
2.Sebastian VettelRed Bull
3.Mark WebberRed Bull
4.Lewis HamiltonMcLaren-Mercedes
5.Felipe MassaFerrari
6.Nico RosbergMercedes
7.Sergio PerézSauber
8.Nick HeidfeldRenault
9.Michael SchumacherMercedes
10.Jaime AlguersuariTorro Rosso