Brno představí v New Yorku vilu Tugendhat i hospodářský potenciál

Město Brno bude v New Yorku prezentovat unikátní vilu Tugendhat a svůj obchodní a vědecko-výzkumný potenciál. Akce, která má přilákat například investory z USA, se uskuteční v České národní budově (Bohemian National Hall) na Manhattanu 1. a 2. října 2012. Informoval o tom brněnský magistrát.

Úvodní den se zaměří na brněnský funkcionalismus a světoznámou funkcionalistickou perlu vilu Tugendhat, na níž chce Brno ilustrovat svůj výjimečný kulturní a architektonický genius loci. To vše ve spojení se silným obchodním a vědecko-výzkumným potenciálem v lokalitě v srdci střední Evropy, která může být pro americké investory a společnosti strategicky zajímavá. Tomuto tématu bude v podobě odborné konference „Brno – město znalostní ekonomiky“ věnován celý druhý den.

V rámci dvouhodinového odborného semináře k vile Tugendhat zazní mimo jiné přednášky o vile v kontextu světového funkcionalismu a moderní architektury, o historii, vývoji využití vily či o průběhu její památkové rehabilitace. Na seminář naváže vernisáž výstavy o vile Tugendhat a o brněnském funkcionalismu „Brno – město s duchem bauhausu“, která bude v České národní budově k zhlédnutí následujících 14 dní.

Jádrem druhého dne budou tři diskusní panely. Business panel I představí město jako atraktivní místo pro podnikání. Zaměří se na jeho ekonomiku v rámci České republiky a střední Evropy i na jeho rozvojový potenciál. V rámci navazujícího business panelu II s názvem „Úspěšné společnosti v Brně“ vystoupí například zástupci poboček společností Honeywell či CTP. Při odpoledním vědecko-výzkumném panelu bude prezentován obecný vědecko-výzkumný profil Brna a budou představeny konkrétní projekty, které jsou napojeny na USA nebo mají zájem o spolupráci s americkými partnery. Mezi prezentovanými projekty jsou mimo jiné Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC), Středoevropský technologický institut (CEITEC) nebo další brněnská centra excelence. Druhý den poskytne rovněž řadu příležitostí pro networking.

Na akci se spolu s městem Brnem budou prezentovat i podnikatelské subjekty, které ve městě již působí a mohou tak být pro potenciální americké obchodní partnery dobrým příkladem. Celá akce se realizuje díky finančním příspěvkům těchto partnerů, které pokryjí značnou část nákladů. Generálními partnery jsou společnosti CTP, ModusLink Czech Republic a Unistav, partnery pak firmy Honeywell Česká republika a PSJ. Dalšími spolupracujícími subjekty jsou mimo jiné agentura CzechInvest, Jihomoravské inovační centrum, Regionální hospodářská komora Brno, Moravská asociace podnikatelek a manažerek, Vinařský fond ČR a Takeplace.

Prezentace města Brna se uskuteční pod záštitou ministra zahraničních věcí ČR, velvyslance USA v ČR, velvyslance České republiky v USA, primátora statutárního města Brna, Svazu průmyslu a dopravy ČR a ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v New Yorku, Americkou obchodní komorou v České republice a Českým centrem New York.