Brno, styď se! Ale za co nejvíc?

Žebráci v centru, „Bronx“, nebo snad zchátralý stadion za Lužánkami? Začíná hlasování o největší ostudu Brna.

Je to ostuda jako Brno! říkají často lidé, kteří chtějí upozornit na něco obzvlášť nepěkného. Proč? „V roce 1919 se k Brnu připojilo hodně obcí z okolí a město pak bylo nějaký čas zapsané v mapách jako Velké Brno. Od té doby se Brno stalo synonymem pro něco velkého,“ vysvětluje historička Milena Flodrová.

Dnes je Brno vyhledávané evropské turistické město. I tak se však před návštěvníky i rodilými Brňany musí za dost věcí stydět. Redakce Sedmičky teď připravila hlasování o největší ostudu města. Bude to některý z politiků, neoblíbených míst nebo zchátralých budov?

Mnoho Brňanů se třeba nedokáže přenést přes zoufalý stav brněnských nádraží. Ať už jde o ta autobusová u hotelu Grand a na Zvonařce nebo o to vlakové. Všechna jsou zastaralá, špinavá a plná bezdomovců.

„Uznávám, že nádraží jsou průšvih města. Když přijíždí turista do Brna, první, co vidí, je špína. Měl by si dát pásku přes oči a sundat si ji, až bude v historickém jádru,“ říká náměstek primátora Daniel Rychnovský.

Lidé si často stěžují také na chátrající budovy v centru. Pasáž Jalta na Dominikánském náměstí, vyhořelé casino v Nádražní ulici nebo fotbalový stadion za Lužánkami kandidují na přední místa v hitparádě brněnských ostud. Kvůli velké kriminalitě nejsou Brňané pyšní ani na lokalitu mezi ulicemi Francouzská, Bratislavská a Cejl, známou jako brněnský „Bronx“.

Máte vlastní návrh? Pište na redakcebrno@mf.cz. Do příštího čísla z nich vybereme desítku finalistů.